Jan Vávra: Z premianta poškolákem

5. září 2020

Pokud by byl Andrej Babiš schopen nějaké sebereflexe, mohl by si uvědomit, jak je hloupé se před ostatními naparovat za údajně skvělý výkon v prvním poločase, když druhá polovina hry je ještě před ním.

Jestliže se na jaře doma i v zahraničí holedbal, jak Česká republika pod jeho vedením zvládla první vlnu koronaviru jako evropský premiant, musel by nyní přiznat absolutní debakl. Česká republika v současné době registruje nejvyšší tempo šíření epidemie ze všech sousedních zemí.

Čtěte také

Například denní přírůstky nakažených covidem jsou v Německu nebo na Slovensku v přepočtu na milion obyvatel zhruba třetinové. Koronavirus dorazil přímo do hlavního štábu boje s nákazou a vyřadil jak hlavní hygieničku, tak hlavního informatika a statistika. Ministr zdravotnictví je v karanténě a s ním i nemálo jeho podřízených. Skoro to vypadá, že naše hlavní frontová linie boje se zákeřným virem je v totálním rozkladu.

Současný stav je důsledkem krajních poloh, mezi kterými se zmítá vládní antikoronavirová strategie. Po zavedení nejpřísnějších restrikcí a sugestivním strašení obyvatelstva na jaře se vláda lekla ekonomických důsledků všech omezení společenského pohybu a snaží se zavádět jen ta opatření, která nejméně bolí a která je obyvatelstvo ochotno skousnout.

Epidemiologové, kteří na jaře rozhodovali, co mají a nemají občané dělat, byli odstaveni a nyní všechno řídí politici – to v praxi znamená, že rozhoduje Andrej Babiš. Situaci komplikují blížící se volby, které limitují Babišovu ochotu zavádět nepopulární opatření.

Do podzimních voleb

Vládě nepomáhá ani nedisciplinovanost obyvatelstva, které na rozdíl třeba od severských zemí nedá jen na pouhá doporučení, ale potřebuje jasné příkazy a zákazy. Postrádáme všeobecný konsenzus ohledně nošení roušek i ochotu respektovat nezbytná omezení.

Čtěte také

Ukazuje se, že česká populace, pokud nemá vyloženě strach, odmítá se dobrovolně podřídit různým omezením. Vládě se vymstilo masivní strašení obyvatelstva během první vlny. Když drtivá většina populace došla po několika měsících k názoru, že tento strašák není vůbec nebezpečný, těžko nyní znovu uvěří, že by se měla bát. To se týká zejména mladších ročníků, které nepokládají koronavirus za něco, co by je jakkoli ohrožovalo.

Součet všech těchto okolností zřejmě způsobí, že počet nakažených bude dále stoupat a že opatření běžná v jiných zemích – například omezení otvíracích hodin barů, diskoték a velkých akcí, kde je hodně lidí v blízkém kontaktu – u nás zavedena nebudou. Minimálně ne do podzimních voleb.

Zatím je nepochybné, že lidé budou spíše protestovat proti povinnému nošení roušek nebo jiným omezením než proti šíření nákazy. Obětí covidu je zatím tak málo, že i kdyby všichni jejich příbuzní a blízcí sváděli odpovědnost na vládu a premiéra a obrátili svůj hněv proti němu, nepředstavuje to pro Andreje Babiše ohrožení jeho volebních vyhlídek.

Jan Vávra

Horší by bylo, pokud by okolní země zařadily ČR mezi rizikové státy a omezily vstup našim občanům na své území. To by bylo příliš viditelné přiznání naší neschopnosti bránit šíření viru a to by poškodilo prestiž a ego našeho premiéra.

V každém případě nezbývá než si zvyknout na to, co bylo ostatně již mnohokrát řečeno, tedy že se s koronavirem budeme muset naučit po nějakou dobu žít.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio