Jan Vávra: Tříbení názorů aneb Kozel zahradníkem

1. květen 2022

Česká republika je pochopitelně pořád v šoku z nečekané války v naší těsné blízkosti. Pro ruského agresora jsme nepřátelskou zemí, protože pomáháme napadené Ukrajině. Ruský vůdce Putin vyhrožuje tvrdou odvetou, včetně použití jaderných zbraní.

V této situaci, kdy jsme například podle předsedy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavla Fischera dokonce sami ve válce, zvolil akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické děkanem člověka, který proslul výrokem, že Vladimir Putin je pro něho důvěryhodnější člověk než ředitel naší tajné služby.

Čtěte také

Tak dotyčný vysokoškolský pedagog reagoval na zjištění BIS, že rozsáhlé výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích, při kterých zemřeli dva lidé, byly dílem ruských tajných služeb. Názory, které musejí ruské propagandisty uvádět v nadšení, vydržely panu docentovi i po ruském útoku na Ukrajinu, když například označil cestu premiéra Petra Fialy do Rusy obléhaného Kyjeva za PR akci.

Hlasování akademického senátu Národohospodářské fakulty proběhlo nepochybně demokraticky. Ovšem v atmosféře válečného konfliktu a stupňujících se ruských hrozeb zaujala reakce rektora školy, který musí pana docenta jmenovat, že kontroverzní výroky nově zvoleného děkana přispívají k tříbení názorů na svobodné akademické půdě.

Aby blbost nebo lež neměla šanci

Čtěte také

V době, kdy Česká republika bojuje s přílivem dezinformací, které mají znejistit českou populaci a rozvrátit vůli pomáhat Ukrajině, vstoupil pan rektor originálním způsobem do debaty o tom, co je ještě svobodné tříbení názorů a co již je nepřátelská propaganda, šíření konspiračních teorií a dezinformací.

Je tvrzení, že Rusové útočí na Ukrajinu proto, aby zastavili genocidu, tříbením názorů, nebo je to propaganda? Je tvrzení, že očkování proti koronaviru slouží ve skutečnosti k čipování lidí, tříbením názorů, nebo je to absurdní konspirační teorie? Bylo tvrzení, že prezidentské volby v USA byly Trumpovi ukradeny, svobodné tříbení názorů, nebo nebezpečná dezinformace?

Spor o svobodu šířit jakékoli informace – včetně nepravdivých nebo nenávistných – se teď na mezinárodní úrovni rozhořel v souvislosti s oznámením, že nejbohatší člověk planety Elon Musk koupil sociální síť Twitter. Protože se očekává, že nový majitel ve jménu svobody slova zruší veškerá omezení, diskutuje se o tom, jestli má demokratická společnost nechat šířit všechny informace, nebo ty vyloženě lživé a nenávistné nějak regulovat.

Čtěte také

V dnešní době sociálních sítí jde o nový fenomén, který nejde jednoduše vyřešit. Svoboda slova je bezesporu základem demokracie. Bez svobodného tříbení názorů nemůže společnost dojít k racionálním a většinově přijatelným rozhodnutím. Na druhou stranu se i demokracie musí umět bránit proti těm, kteří ji chtějí rozložit nebo zničit, třeba pomocí šíření dezinformací

Je samozřejmě lepší proti dezinformacím nebojovat zákazy. Obecně se má za to, že nejdůležitější je vzdělávání, mediální výchova, důraz na ověřená fakta a racionální uvažování. Tedy snaha vytvořit takové prostředí, aby blbost nebo lež prostě neměla šanci, jak říkal filozof moderního liberalismu Karl Popper.

Jan Vávra

Pokud věříme, že vzdělávání je lepší cesta než zákazy, pak pro případ z VŠE se hodí české přísloví o kozlovi zahradníkem. Naše vysoké školy – ani uvnitř svých struktur – nevytvořily bohužel prostředí, kde by blbost neměla šanci. Pak se ale nemůžeme divit, že je někteří lidé následují a blbostem věří.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio