Jan Vávra: Stačí jen výměna v čele protikorupční policie?

7. květen 2013

Že to s elitním útvarem protikorupční policie, tedy oficiálně s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality, není tak úplně v pořádku, je zcela zřejmé. Nejde jen o oznámení pražské vrchní státní zástupkyně Bradáčové, že na ni tento útvar připravoval diskreditační materiál.

Mnohem závažnější je její tvrzení, že policie před státními zástupci tajila desítky případů, že v útvaru ve skutečnosti nefungovaly žádné týmy vyšetřující jednotlivé závažné kauzy, jako je třeba hospodaření Dopravního podniku či nákup letadel CASA. Podobně lze hodnotit laxní vyšetřování ČEZu a solární firmy Amun.re a následné odložení případu. Nejnověji Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřuje, zda policisté z protikorupčního útvaru nezmanipulovali vyšetřování údajné úplatkářské aféry kolem Ředitelství silnic a dálnic a zda z případu neunikly informace. Inspekce proto minulý týden zabavila protikorupční policii dokumenty a spisy.

Pochybnosti okolo způsobu práce tohoto útvaru existovaly ale již dříve. Připomeňme, že oznamovatel korupčního chování bývalého ředitele městské policie v Praze Kotrouše se obrátil na útvar boje proti organizovanému zločinu, protože protikorupční policii prostě nevěřil.

Kauza údajné diskreditace vrchní státní zástupkyně Bradáčové skončila - jak víme - rezignací ředitele protikorupční policie Martince. O to zarážející je nedávné prohlášení policejního prezidenta Červíčka, že chce, aby odstupující šéf protikorupční policie působil ve vedení Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Policejní prezident by prý chtěl využít Martincovy zkušenosti v oblasti hospodářské kriminality. To je dosti zvláštní, zejména v situaci, kdy stále probíhá šetření této kauzy odborem vnitřní kontroly policejního prezidia.

Natolik elitní útvar, za jaký je protikorupční policie označována, by rozhodně neměl být opředen tolika pochybnostmi ohledně způsobů a motivů své práce. I kdyby bylo pravdivých jen 20 procent z toho, co v poslední době vyplavalo na povrch, byla by situace zralá na zásadní systémové řešení a nikoli jen výměnu v čele útvaru.

Na státním zastupitelství proběhla před časem výrazná personální obměna, díky níž se stojaté vody nevyšetřování závažné hospodářské kriminality přece jen trochu rozhýbaly. V rámci policie ale k ničemu takovému nedošlo. Je samozřejmě otázkou, zda je současný policejní prezident takového řezu schopen. Ovšem ministr vnitra této vlády, která tak ráda hovoří o boji proti korupci, by měl o něčem podobném vážně přemýšlet.

autor: Jan Vávra
Spustit audio