Jan Vávra: Policie nahrazuje politiky?

26. červen 2022

Největší případ propojení politiků s mafiány, o které jsme se v poslední době dozvěděli a který je spojen s bývalým náměstkem pražského primátora za hnutí STAN Petrem Hlubučkem, odhalili policisté na základě trestního oznámení jiného náměstka primátora, tentokrát za hnutí Praha sobě, Adama Scheinherra. Policejní vyšetřování trvalo 2 roky, během kterých se náměstek tvářil, jako by se nic nestalo, protože policii slíbil mlčenlivost.

Přitom byl celou dobu předsedou dozorčí rady dopravního podniku, kde se korupce odehrávala, a tedy nejpovolanější osobou, která mohla – a pravděpodobně také měla – zasáhnout.

Čtěte také

Pomiňme teď, co takový postup náměstka Scheiherra vůči náměstku Hlubučkovi vypovídá o poměrech na pražském magistrátu, a zkusme si položit otázku, za jakých okolností mají politici podávat trestní oznámení na své kolegy a kdy mají naopak sami konat. Náměstek Scheinherr má v Radě hlavního města Prahy na starosti resort dopravy.

Naivní občan by tedy soudil, že pokud má takový politik spravovat svěřený resort s péčí řádného hospodáře, měl by okamžitě, jakmile pojme podezření o manipulaci s veřejnými zakázkami, takovému jednání zabránit. Místo toho ale pan náměstek podal trestní oznámení a pak čekal, co policie podnikne. Je otázkou, zda se jako statutární zástupce, který věděl o poškozování dopravního podniku, svou nečinností nedopustil sám nějakého prohřešku.

Parcelace resortů

Na výtky opozice, proč nejednal dříve a neusiloval například o to, aby Petr Hlubuček ve funkci skončil, namítal, že se obával medializace celého případu a maření práce policie.

Čtěte také

Zajímavé také je, že právě náměstek Scheinherr sehrál dříve zásadní úlohu v tom, že do představenstva a na místo ekonomického ředitele dopravního podniku pronikl Matej Augustín, který nyní patří v této kauze mezi vazebně stíhané osoby. Zde se náměstek Scheinherr brání tím, že jmenování Augustína bylo součástí koaličních dohod. Jeho okolí mu prý naznačilo, že pokud ho nepodpoří, budou blokovat jeho agendu.

Na koaliční dohodu se odvolává i primátor Hřib, který zastupuje Piráty. Říká doslova, že dopravní podnik byl hájenstvím koaličních stran a Piráti s tím nemohli nic dělat. Je podivné, že představitelé koalice, která slibovala zavést po érách ODS a ANO transparentní řízení Prahy, přistoupili na krajně problematický systém parcelace resortů, který je oblíbenou součástí naší politické kultury, a to i na nejvyšší úrovni.

Čtěte také

Politické strany si po volebním vítězství rozdělí svá léna a každý resort pak obsadí strana svými lidmi. Ti se potom často chovají jako na dobytém území. A když jednu stranu ovládnou mafiáni, je to podle ostatních její interní záležitost. Pokud politici nebudou cítit odpovědnost za vládu jako celek a budou se pořád odvolávat na koaliční dohody nebo tvrdit, že jim nikdo nepřinesl dost důkazů, zdejší polická kultura se nezmění.

Jan Vávra

Není to tak dávno, co politici – zejména ti z ODS a ČSSD – obviňovali policii a státní zastupitelství, že kriminalizuje jejich práci a zaměňuje politické obchody za korupci. Politici z nových hnutí nyní naopak požadují, aby policie dělala práci za ně, protože oni ji kvůli politickým obchodům dělat nemohou. Ovšem bez osobního nasazení a ochoty jít do střetu i s koaličními partnery nebo spolustraníky se se zkorumpovanými politiky a jejich mafiány se bojovat nedá. I tady platí, že všechno závisí na lidech a jejich charakteru.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio