Jan Vávra: Jak pomoct Babišovi do druhého kola?

11. prosinec 2022

Poslední výzkum agentury Median potvrdil zvyšující se odstup tří nejsilnějších prezidentských kandidátů – tedy Andreje Babiše, Petra Pavla a Danuše Nerudové – od zbytku pole. Není tedy divu, že sílí výzvy, aby další dva v pořadí – senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer –,  jejichž postup do druhého kola je silně nepravděpodobný, z prezidentského klání odstoupili. 

Fischer i Hilšer míří na podobné voliče jako Pavel nebo Nerudová, tedy na ty, pro které je představa Babiše na Pražském hradě zcela nepřijatelná. Andrej Babiš ovšem dlouhodobě vychází jako jasný účastník 2. kola. Tam by ho podle modelu Medianu ale porazili nejen Pavel s Nerudovou, ale i Pavel Fischer nebo Marek Hilšer, pouze Josef Středula ne.

Čtěte také

Zdánlivě tedy Babiš nemá moc šancí, ale je otázkou, zda má smysl ho do druhého kola poslat jen kvůli roztříštěnosti demokratického tábora a nutit část jeho odpůrců, kterých je podle průzkumů zhruba 60 %, aby ve druhém kole museli volit někoho, koho by si jinak nevybrali.  

Andreji Babišovi, který se snaží vyvolat dojem, že bojuje osamocen proti smečce pronásledovatelů, současné aranžmá vyhovuje. Zatím se může pochlubit největším počtem rozhodnutých voličů. Ale další voliče už může získat jen od Jaroslava Bašty nebo Denisy Rohanové, což obnáší zhruba tři procenta, zatímco Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří se přetahují o podobné voliče jako Nerudová a Pavel, disponují dohromady asi 9 %. Kdyby se tyto hlasy, nebo aspoň jejich část, přelily k Pavlovi nebo Nerudové, Babiš by se do druhého kola nedostal.

Čtěte také

Poslední sněmovní volby – a nakonec i letošní senátní – skutečně ukázaly, že Andreje Babiše nelze porazit jinak, než že se ostatní proti němu spojí.

Často bývá také zmiňován příklad slovenské prezidentské volby, kde o výhře Zuzany Čaputové nad kandidátem tehdy vládního SMERu rozhodl do značné míry vědec Robert Mistrík – jeden z favoritů –, který těsně před volbami odstoupil a své příznivce vyzval, aby volili právě Čaputovou.

Vládní koalice je světlou výjimkou

Sluší připomenout, že Fischer i Hilšer kandidují na prezidenta podruhé, když již jednou neuspěli. V porovnání s vedoucí trojicí je jejich kampaň navíc dosti vlažná a bez potřebné energie, takže se nelze ubránit otázce, zda svoji kandidaturu myslí úplně vážně. To platí zejména u Marka Hilšera, který – aspoň podle svědectví novinářů z různých médií – odpovídá na dotazy podrážděně, často je agresivní nebo zase paranoidní. Tak se kandidát na hlavu státu, který chce vyhrát, nechová.

Čtěte také

Je třeba přiznat, že minulá, byť neúspěšná kandidatura na prezidenta oba celkem pohodlně vynesla do Senátu. Je tedy možné, že by podobný postup rádi zopakovali. V Senátu zanechali rozdílnou stopu. Zatím Pavel Fischer působil velice výrazně, o Marku Hilšerovi jsme toho moc neslyšeli.

Oba senátoři odstoupit odmítají. Případné odstoupení by ale stejně mělo smysl až krátce před samotnou volbou. Ovšem gesto, jaké předvedl na Slovensku Ivan Mistrík, u nás skutečně obvyklé není. Síly, které se hlásí k prozápadní orientaci, demokracii a právnímu státu, se zatím málokdy dokázaly účelně spojit.

Jan Vávra

Současná vládní koalice je světlou výjimkou. Zopakování tohoto úspěšného pokusu by – kromě porážky populismu a volby prezidenta respektujícího pravidla – rozhodně přispělo ke zlepšení politické kultury. Oba senátoři tak budou moct ukázat, o co jim jde.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.