Ondřej Konrád: Paní Nerudová v plné jízdě

10. prosinec 2022

Teprve když se na konci října přihlásil do klání o Hrad Andrej Babiš, začaly se výsledky průzkumů narovnávat. Byť se expremiér zprvu označil za outsidera, poměrně záhy se vyhoupl do čela kandidátského žebříčku, třebaže více méně na stejné úrovni s Petrem Pavlem. To odpovídalo dlouhodobým prognózám, že se ve druhém kole utkají právě tito dva. Ale za jejich pomyslnými zády byl cítit pohyb. Celé měsíce jen pozvolný vzestup Danuše Nerudové totiž počal náhle nabírat dynamiku.

Ještě v létě poměrně velkému počtu voličů spíš neznámé bývalé rektorce Mendelovy univerzity se v posledních měsících podařilo proniknout do obecného povědomí a bylo zřejmé, že její tým odvádí dobrou práci nejen na sociálních sítích, ale i ve strategii přímého oslovování občanů.

Čtěte také

Nerudová získala přízeň nejmladších voličů, přičemž ti samozřejmě mohli působit na své rodiny, a tedy i starší generace. A pak se jistě začal projevovat i fakt, že jde o prvou vážnější ženskou kandidátku v historii přímé volby. A masa voliček semknutých za svou reprezentantkou může mít obrovskou sílu.

Zatím jí ještě Nerudová nedisponuje, ale co není, může poměrně snadno být. Jak počne vidina možné prezidentky dostávat jasnější obrysy.

Půjde do trháku?  

A k tomu jakoby už pomalu dochází. Když z posledního průzkumu společnosti Median vychází náhle Nerudová coby nejžhavější favoritka s osmadvaceti procenty před Babišem (26,5) a Pavlem (23,5). A to se ještě ani zdaleka nemusí v tomto bodě její vzestup zastavit.

Čtěte také

Dá se totiž pozorovat, že obecná atmosféra je momentálně Nerudové vysloveně příznivá, a nebylo by divu, kdyby se na přelomu roku v dalších šetřeních od dvojice Babiš–Pavel už jasně odpoutala. Tedy pokud nezafunguje nějaká obdobně dehonestující kampaň, jaké se jen s největšími obtížemi brání Petr Pavel.

A skoro jistě už ztratil část svých potenciálních voličů. I když ti by se k němu asi ještě rádi vrátili, kdyby stál ve druhém kole proti Babišovi. Kam se však nyní začíná rekrutovat Nerudová a dost možná jsme svědky rozhodujícího psychologického momentu.

Voličovo tajemné nitro

I když jistě nelze předbíhat, a především Babiše podceňovat; za sebou má štáb ostřílených profesionálů a vedle tradičních fanoušků  hnutí ANO také zhruba milion frustrovaných výsledky loňských sněmovních voleb. Z nich ovšem zase mnozí zrovna Babiše neobdivují, a dokonce některým údajně imponuje vojenská pověst a nátura Petra Pavla.

Čtěte také

A pak také ovšem – preference klidně mohou v příštích týdnech skákat bezmála libovolně a favorité na čele se vesele střídat. Leckoho také asi při pohledu na udávaná čísla napadne, že by mohlo dojít ještě k jednomu velkému překvapení a Babiš do druhého kola neprojde.

Není to asi pravděpodobné, ale myslitelné ano. A při onom pohledu na čísla se zdá zato málem jisté, že by jej ve finále porazili jak Nerudová, tak Pavel.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale i na to je riskantní sázet. Protože do nitra českého voliče těžko nahlédnout. A bůhví jaké kýbly špíny už se kdesi v této chvíli plní. Už dvakrát přece spolehlivě zafungovaly.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.