Jan Vávra: ANO na cestě ke standardní politické straně

20. březen 2019

Zastánci tradiční a takzvaně standardní demokracie by mohli být spokojeni.

Hnutí ANO, které bývá označováno jako nesystémové a které údajně nemá atributy klasické politické strany, se pomalu ale jistě stává standardní českou politickou stranou.

Petr Hartman: S mýtem nemá Faltýnek nic společného, jen se v něm angažoval

Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš.

Policejní vyšetřování podivných okolností soutěže na výběr mýta se týká firmy Kapsch a antimonopolního úřadu. Není to problém Jaroslava Faltýnka.

Mimo jakoukoli pochybnost to dokazují jak obvinění z korupce, které si vyslechli někteří politici tohoto antikorupčního hnutí, kteří působili na radnici Brno-střed, tak informace o zákulisních aktivitách prvního místopředsedy hnutí, které mohly směřovat k manipulaci s výběrovým řízením na systém vybírání mýtného na českých dálnicích. Tradiční strany tak mohou přivítat nesystémové hnutí ANO ve svých řadách.

Tyto dvě historky dokazují, že moc chutná všem politikům stejně a že je vždy jen otázkou času, než standardní a tradiční mechanismy semelou i ty, kteří tvrdí, že politiky nejsou a kteří se zapáleně hlásí k ideám transparentnosti a k boji proti korupci.

Abychom použili metaforu George Orwella z jeho slavné Farmy zvířat – i prasata, která provedou revoluci proti panu Jonesovi a vyhlásí sedm přikázání, nakonec začnou chodit po dvou a spát v posteli.

Babiš ještě přitvrdí

Petr Hartman: Tendr na mýto a ovlivněný rozhodčí

Jaroslav Faltýnek před svým domem v Prostějově

Kdo chce vyhrát zápas a nevěří ve vlastní síly, pokusí se ovlivnit rozhodčího. Spoléhá na to, že s jeho pomocí zdolá soupeře.

Otázkou je, zda ze zjištění, že zavedený a pro naše politiky standardní systém je silnější než proklamované ideály a vzletná předsevzetí nových vůdců, máme mít radost či nikoli. Tradiční politické mechanismy mají možná silnější kořínek, než si myslíme.

Teď bude zajímavé sledovat, jak budou voliči hnutí, kteří se nechali přesvědčit slogany o tom, že politici hnutí ANO nejsou jako politici, že makají a že hnutí ANO je proti korupci, reagovat na novou situaci.

Je možné, že se – jako již několikrát – ukáže, že víra je silnější než pochybnosti a že šarm vůdce dá zapomenout na nepříjemné zprávy. Andrej Babiš a jeho propagační oddělení budou ale muset vyvinout určité úsilí, aby zprávy o tradičním politickém chování některých svých členů marginalizovali jako pomýlení několika jedinců, se kterými se hnutí dokáže vypořádat.

Ondřej Konrád: Mandát mít, nebo si vzít

Jaroslav Faltýnek

„Chtěl jsem najít řešení nejlepší pro stát. A měl jsem k tomu jako člen dopravní koaliční rady mandát,“ říkal ještě v pátek minulého týdne předseda poslaneckého klubu hnutí ANO.

Lze také předpokládat, že Babiš ještě přitvrdí ve své protikorupční rétorice. Zkušenosti z dob minulých i nedávných dokazují, že nejlépe fungují taková marketinková hesla a propagandistické slogany, které jsou přímým opakem skutečnosti.

Již komunisté úspěšně přejmenovali zbrojení na boj za mír. Demokratičtí politici si z toho vzali příklad, a tak Václav Klaus a jeho ODS budovali pověstný bankovní socialismus pod konzervativními hesly o kapitalismu a malém státě, zatímco Miloš Zeman hovořil o tom, jak chce objímat stromy na Vysočině a ve skutečnosti tím myslel, že chce být prezidentem.

Jan Vávra

Ve většině podobných příkladů zůstala v kolektivní paměti spíše ta hesla než skutečnost. Je tedy celkem pravděpodobné, že i Andrej Babiš přesvědčí své ovečky o tom, že i nadále představuje opak politika a že je tedy zárukou boje proti korupci.

Nezapomeňme, že krátké a jednoznačné výkřiky mají mnohem větší přesvědčivost než několikařádkové zprávy a že politický marketink je dnes rafinovanější, než byl dříve.

autor: Jan Vávra
Spustit audio