Jan Konvalinka: Záhady a tajemství nejen kolem HIV

16. květen 2011
Vstupte!

„Ještě když jsem studoval, nebylo na viry takřka nic. Zatímco antibiotik a chemoterapeutik, která zneškodňují bakterie, přibývalo, léky blokující životní procesy virů neexistovaly. Virus totiž není živý, potřebuje hostitele. A tak jako počítačové viry zneužívají pro své množení programového vybavení počítače a odlišit virus od vlastního programu je natolik obtížné, že často musíte všechno z počítače smazat, chovají se i viry v našem těle: je obtížné odlišit je od buněk a zabít, aniž byste zabili buňky,“ vzpomíná na začátky své práce náš dnešní host.

Doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., se narodil 21. ledna 1963 v Chomutově. Vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, kde dnes přednáší biochemii a molekulární biologii. V letech 1987 - 1991 postgraduálně studoval na Ústavu organické chemie a biochemie v Praze. V průběhu 90. let absolvoval zahraniční stáže a stipendijní pobyty ve Velké Británii, Německu a USA. V Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se dnes zabývá proteázami retrovirů a neuropeptidázami.

Jan Konvalinka je nositelem ceny Učené společnosti za biochemii za r. 1997, získal Prémii Otto Wichterleho udělovanou Akademií věd ČR a v roce 2003 byl nejmladším členem Učené společnosti ČR. Je autorem nebo spoluautorem 53 publikací v recensovaných mezinárodních časopisech. Z odborných zájmů doc. Jana Konvalinky připomeňme např. syntézu peptidů, proteinové inženýrství, biochemii retrovirů.

doc. Jan Konvalinka - portrét

K tématu si poslechněte také starší rozhovor s doc. Janem Konvalinkou.


Zítra ve Vstupte!

Naším hostem v úterním Vstupte! bude o psychiatrii v běžném životě hovořit s kolegou Martinem Štollem psycholog a psychiatr prof. MUDr. Ján Praško.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.