Miroslav Bárta: Kolaps a regenerace

27. únor 2013
Vstupte!

Redaktor časopisu Vesmír Stanislav Vaněk a prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., jeden z editorů a autorů kompendia „Kolaps a regenerace: cesty civilizací a kultur“ se budou snažit přiblížit pojem kolaps a to, co po něm zpravidla následuje.

Egyptolog a archeolog prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr., se narodil roku 1969. Od roku 1993 pracuje v Českém egyptologickém ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, od roku 2009 je profesorem egyptologie na téže fakultě. Dlouhodobě působil na Freie Universität v Berlíně a na University of Pennsylvania ve Filadelfii. V současné době je vedoucím archeologických a environmentálních projektů ústavu v Egyptě a Súdánu.

Mezi jeho hlavní zájmy patří egyptská archeologie doby stavitelů pyramid, vývoj starověkých civilizací a vztah člověka a přírodního prostředí. Je autorem mnoha cizojazyčných monografií a studií, česky v poslední době vydal: Plavci v písku. K neolitickým počátkům staroegyptské mytologie a symbolismu (společně s M. Frouzem, Praha 2010), Život a smrt ve stínu pyramid. Hrobka v době stavitelů pyramid (Praha 2008), Satellite Atlas of the pyramid fields of Abusir, Saqqara and Dahshur (společně s Vl. Brůnou, Praha 2006). V roce 2011 vyšla obsáhlá publikace Kolaps a regenerace: cesty civilizací a kultur, jejímž editorem byl spolu s Martinem Kovářem.

K tématu odkazuje také záznam pořadů Třetí dimenze a Víkendová univerzita.


Zítra ve Vstupte!

Čtvrteční Vstupte! nabídne premiéru autorského pořadu botanika Václava Větvičky o biotopech naší přírody.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.