Jan Jůn: Přepočítala se chytrá horákyně Johnson?

19. září 2020

Británií, jako většinou Evropy, zmítá nový nárůst koronavirové nákazy.

Ostrované se nyní obávají návratu k ministrem zdravotnictví naznačovanému plnému, i když dočasnému, nouzovému stavu. Prý aby byl přerušen řetězec přenosu, dosahující nyní denně přes tři tisíce nově nakažených, nejvíce ve věku mezi 17 a 34 roky.

Čtěte také

Už 10 milionů Britů v regionech – od Birminghamu a Manchesteru až po okolí Newcastlu – totiž postihují zostřená nouzová opatření, včetně zákazu shromažďování více než šesti osob a zavírání hospod a restaurací v deset večer. Není ale jisté, jestli to přinutí nedisciplinované jedince dodržovat pravidla.

Média jsou plná kritiky vlády ze strany občany kvůli nedostatku a zpožďování výsledků testů způsobeným malou kapacitou laboratoří. Je ale prý možné, že nákup nových čínských „dvacetiminutových minilaboratoří“ by mohl situaci změnit.

Budoucí vztahy s EU

Kritika vlády a premiéra Borise Johnsona zahrnuje nejen chaotický boj proti koronaviru, ale také torpédování vyjednávání s Evropskou unií ohledně budoucích vztahů po nynějším přechodném období.

Johnson totiž, zjevně ve snaze Unii postrašit, přišel ostentativně s návrhem kontroverzního zákona „o vnitřním trhu“. Návrh zneplatňuje části Johnsonem podepsané a vychvalované mezinárodní dohody o brexitu, zejména ohledně obchodu se Severním Irskem. Zákon – podle premiéra jen „pojistka“ pro budoucnost po odchodu z Unie bez dohody nebo kvůli unijním obstrukcím – by změnil dohodnutý režim celních kontrol zboží z Británie do provincie, re-exportovaného do Unie.

Návrh zákona a ohrožení „Velkopáteční mírové dohody“ na irském ostrově pobouřil nejen Unii a britskou opozici, ale i značnou část Konzervativní strany. Británie totiž dosud mezinárodní dohody dodržovala a nyní by se stala „nedůvěryhodným partnerem“ pro svět, právě když půjde o obchodní dohody po brexitu.

Ústup z pozic

Čtěte také

Premiér Johnson nebyl schopen vzpouru – včetně všech žijících bývalých premiérů a rezignace státního tajemníka ministerstva zahraničí a skotského hlavního prokurátora lorda Keena – zastavit a ustoupil. Zjevně k tomu přispěla i prohlášení z Ameriky, že v případě přijetí zákona neprojde kýžená obchodní dohoda Kongresem.

Johnson tedy, trochu stylem chytré horákyně, přijal návrh poslance Boba Neilla, že zákon nebude platit, dokud jeho platnost nepovolí parlament, a tak umožnil schválení ve sněmovně ve druhém čtení.

Kritiku ale Johnson neumlčel. Téměř tři desítky konzervativních poslanců se zdržely hlasování a bouři odporu v horní sněmovně nejnověji přiživili bývalý vůdce strany lord Howard a bývalý vicepremiér lord Heseltine, když prohlásili, že porušení mezinárodní dohody hrozí i nadále.

Jde prý jen o kosmetickou změnu a vyhlídky na schválení Sněmovnou lordů, kam zákon zamíří 29. září, „nejsou velké a může jít o vleklý proces“, nejen o obvyklý „ping-pong“ změn textu s poslanci. Pokud by ovšem vyjednávání s Unií došla k dohodě, pak nebudou kontroverzní části návrhu nutné. Unie ale požaduje stažení zákona do konce září a poslanci by návrh dostali zpět až v prosinci.

Jan Jůn

Chytré horákyni Johnsonovi tedy zjevně strašení Unie zákonem nevychází. Pokud ovšem není jeho cílem tvrdý brexit bez dohody.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.