Jan Jůn: Mayové dohoda neprošla a ona tedy neodchází

29. březen 2019

Podle očekávaného rozložení hlasů ve sněmovně, pokus premiérky Mayové prosadit separátně hlavní část její dohody tedy v páteční odpoledne neuspěl a je otázkou, proč tolik pospíchala.

Severoirští unionisté, skupina tvrdých konzervativních brexitářů a naprostá většina opozičních labouristů, skotských nacionalistů a liberálních demokratů, plus nezávislí a konzervativní rebelové hlasovali proti.

Jan Jůn: Odejdu dřív, jestli podpoříte mou dohodu

Britská premiérka Theresa Mayová

„Jsem připravena odejít dříve, než jsem slíbila, jestli podpoříte mou dohodu. Je správné udělat to pro vlast a stranu.“

Skutečnost, že každá strana a skupina měla své jiným názorům oponující důvody, jen svědčí o tom, jak brexit i po třech letech od referenda a v den, kdy měl být uskutečněn, stále rozděluje poslance i voliče na nesmiřitelné tábory napříč stranami.

O tom nakonec svědčil i milionový pochod Londýnem před týdnem i pochod stovky stoupenců Nigela Farage do Londýna i šest milionů podpisů odpůrců brexitu pod peticí parlamentu.

Pátečním odmítnutím tedy zjevně odpadlo další rokování o nynější verzi premiérčiny dohody - a premiérčin úspěchem podmíněný odchod ze scény je odložen či zrušen. Začíná však dvoutýdenní a velmi intenzivní proces zabránění hrozícímu tvrdému brexitu a nalezení nějaké nové a pro většinu poslanců přijatelné verze dohody s Evropskou unií do 12. dubna.

Forma celní unie?

Jan Jůn: Brexit o něco málo odložen, ale dilemata nezmizela

Britská premiérka Theresa Mayová

Půlnoční rozhodnutí summitu EU poskytlo premiérce Mayové jasné alternativy a termíny ke konečnému rozhodnutí, jak dál s brexitem.

Je nasnadě, že to musí být dohoda, kdy by odchod Británie z politických struktur unie vyhovoval požadavku 17 milionů občanů v referendu před třemi roky a nová forma úzké spolupráce se Sedmadvacítkou by zas uklidnila oněch 16 milionů Britů, kteří odchod odmítli.

Je možné také konstatovat, že premiérčina dohoda byla dost měkkým brexitem, ale stále brexitem. A mohla tak nakonec očekávání obou stran splňovat.

Je však dobré připomenout si – jak se už předem sněmovna dohodla, když přejala ve středu iniciativu od vlády – že v pondělí budou poslanci opět hlasovat o dvou nejúspěšnějších verzích návrhů možné změny Mayové dohody přidáním kompromisního řešení k textu, ale ani ona se nevzdá.

Jan Fingerland: Cirkus brexit vydrží do léta

Brexit

Británie čím dál více připomíná bajku o zvířátkách zapřažených sice do jednoho vozu, ale táhnoucích každé jiným směrem. Není divu, že britský vozík zatím nikam nejede.

Jak víme, ony dvě alternativy jsou členství v nějaké formě celní unie a nutnost schválení konečné dohody referendem. Obě sice neprošly, ale jen menším počtem hlasů než dvakrát Mayové dohoda a tam zjevně tkví možnost kompromisu napříč stranami.

Zda budou obě, či jen jedna z nich nakonec schváleny a bude nutné rychle s unií vyjednat patřičný dodatek k textu Mayové dohody, či bude nutné žádat o delší odklad brexitu, není zatím jisté. Jak unie, tak i britští poslanci, tedy kromě tvrdých brexitářů, jsou zjevně stále rozhodnuti tvrdému brexitu zabránit.

Jan Jůn

Nahrávat jim bude i nedávný signál z Bruselu, že například začlenění či rozšíření dohody o členství v nějaké formě celní unie by údajně mohlo být nejen provedeno – neboť by bylo podstatnou změnou dohody, výhodnou pro obě strany – ale bylo by prý otázkou pouhých hodin a nikoliv týdnů či měsíců, jak tvrdí britští euroskeptikové. Mayová ale tvrdí, že bude i dál tvrdě bojovat, takže uvidíme.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.