Jan Jůn: Brexit o něco málo odložen, ale dilemata nezmizela

22. březen 2019

Půlnoční rozhodnutí summitu EU poskytlo premiérce Mayové jasné alternativy a termíny ke konečnému rozhodnutí, jak dál s brexitem.

Ona data 22. květen s Mayové dohodou, nebo 12. duben bez ní, jsou jasná a času mnoho nezbývá.

Filip Nerad: Brexitový tisíc a jeden den

brexit

„Britové rozhodli“, „přebíráme zpět kontrolu“, hlásaly oslavně titulky probrexitovských deníků po referendu, které určilo, že Spojené království a Evropská unie půjdou každý svou cestou.

Přitom však britskou premiérku – a to je velmi důležité – rozhodnutí summitu nezahnalo do rohu, kam by se bývala zatlačila sama trváním na tvrzení, že parlament určitě napotřetí její dohodu schválí a sebejistým požadavkem odkladu naplnění článku 50 do konce června, se kterým přijela.

Jak se totiž tvrdí zde v Londýně, dohodu by ani napotřetí sněmovna premiérce nemusela v úterý schválit. Severoirští unionisté i brexitáři ze skupiny ERG jsou stále proti a doufají i nyní v tvrdý brexit a pro proevropany v řadách konzervativců i v opozici, je zas dohoda příliš tvrdá. Rozhodnutí summitu unie o dvou alternativních termínech lze tedy považovat za velmi prozíravé.

Napětí se stupňuje

Jan Fingerland: Cirkus brexit vydrží do léta

Brexit

Británie čím dál více připomíná bajku o zvířátkách zapřažených sice do jednoho vozu, ale táhnoucích každé jiným směrem. Není divu, že britský vozík zatím nikam nejede.

Mayová je nyní totiž nucena se sněmovnou více spolupracovat. A to i přes vlastní neústupnost onoho zahořklého středečního večerního miniprojevu z premiérského sídla, obviňujícího parlament ze sabotování dohody, poté, co jednala s brexitáři a byla jimi prý ovlivněna. 

Určitě to ví, neboť se jasně vyjádřila v půlnočním prohlášení po podpisu dohody v Bruselu a zněla v něm zcela jinak než předtím a dokonce se „přepracovaným“ poslancům poněkud omluvila. Mnozí poslanci, ochotní dříve pro její dohodu hlasovat, jsou však i nadále uraženi a sílí opět volání po její rezignaci.

Nyní ovšem prosáklo, že jelikož jsou vyhlídky na úspěch Mayové dohody ve sněmovně mizivé, chystá prý premiérka podle vládních zdrojů citovaných Sky News, nejdříve ono dosud odmítané „indikativní hlasování“, aby byla nalezena a unii předložena alternativa, na které by se většina sněmovny shodla.

Jan Jůn: „Podpořte moji dohodu, nebo nebude brexit,“ hrozí brexitářům Mayová

Brexit

Je to téměř neuvěřitelné, ale po víkendu plném nových zvratů připomíná nyní vyhrocená situace ohledně brexitu scény ze Shakespearova Macbetha.

Mohl by to údajně být i měkký brexit podobný Mayové dohodě, ale s členstvím v celní unii, přidružené členství „norského typu“, tvrdý brexit, nové referendum, nebo revokace článku 50 a jde prý o sedm možností.

Jde o to co nejrychleji nalézt schůdné řešení, jinak by stále mohl samovolně nastat tvrdý brexit a přípravy, včetně vojenských plánů, jak zabránit nepokojům, prý stále trvají a vládní úředníci údajně záměrně tají mnohé katastrofální důsledky.

Ony snahy a diskuse o odvolání článku 50 na rok či dva – což by poskytlo dost času vše připravit a nyní to požadují opoziční strany, včetně labouristů i petice adresovaná parlamentu, kterou už podepsaly tři miliony Britů – dál sílí.

Jan Jůn

Na na sobotu je proto v Londýně svolávána demonstrace a očekává se prý milion účastníků. Pro premiérku i parlament tedy dilemata brexitu ani po summitu unie nezmizela a napětí se ještě dál stupňuje.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.