Jan Jůn: Odejdu dřív, jestli podpoříte mou dohodu

28. březen 2019

„Jsem připravena odejít dříve, než jsem slíbila, jestli podpoříte mou dohodu. Je správné udělat to pro vlast a stranu.“

Takhle nějak se prý premiérka Theresa Mayová vyjádřila před vlivným stranickým konzervativním výborem 1922 na schůzi, kam přišla většina poslanců strany ve středu odpoledne, zatímco vedle pokračovala sněmovní debata o tzv. indikativním hlasování.

Jan Jůn: Brexit o něco málo odložen, ale dilemata nezmizela

Britská premiérka Theresa Mayová

Půlnoční rozhodnutí summitu EU poskytlo premiérce Mayové jasné alternativy a termíny ke konečnému rozhodnutí, jak dál s brexitem.

Věřme tedy premiérčinu vyjádření, citovanému poslanci, neboť zápis nebyl pořizován a měla dodat, že už nepovede dvouleté těžké vyjednávání o podobě budoucí spolupráce s unií. Důležité je ovšem ono její slůvko „jestli“, mnohými přehlédnuté.

Stejně pozoruhodná, jako Mayové prohlášení, byla okamžitá reakce nejoportunističtějších brexitářů, vedených bývalým ministrem zahraničí Borisem Johnsonem, už dlouho pošilhávajícím po Mayové křesle. Ohlásili totiž, že ve třetím hlasování dohodu podpoří.

Nemožné, dalo by se opáčit. Vždyť dohodu dosud označovali za totálně nepřijatelnou a Boris sám jí nazval uvržením Británie do role „vazalského státu unie“. Jedna z poslankyň označila jejich bezostyšný oportunismus za výraz už měsíce (a vlastně léta) pokračujícího nenávistného snažení brexitářské skupiny ERG o odstranění premiérky a její nahrazení brexitářem, nikoliv za nesouhlas s dohodou.

Pamatujme na ono „jestli“

Filip Nerad: Brexitový tisíc a jeden den

brexit

„Britové rozhodli“, „přebíráme zpět kontrolu“, hlásaly oslavně titulky probrexitovských deníků po referendu, které určilo, že Spojené království a Evropská unie půjdou každý svou cestou.

Vůdce brexitářů Jacob Rees-Mogg byl opatrnější a řekl, že bude hlasovat tak, jako severoirští unionisté, vzhledem ke sdílenému odporu proti neodstranění tzv. „irské pojistky“ a ještě opatrnější byli jiní poslanci.

Vzápětí ovšem bylo jasné rozložení sil ve sněmovně, neboť vláda dala hlasovat o začlenění mezinárodní dohody o odkladu brexitu do zákona a vyhrála v poměru více než čtyři ku jedné. Jen stovka brexitářů a jejich sympatizantů byla proti a pro okamžitý odchod bez dohody.

Mezitím spočítali zřízenci výsledek onoho „indikativního hlasování“ a k radosti brexitářů, včetně ministra pro brexit Barclaye, žádný z osmi pozměňovacích návrhů neprošel. Jak je však i s ministrem vzápětí usadila jedna z poslankyň, ve dvou případech byl výsledek početně lepší než nedávné druhé hlasování o premiérčině dohodě.

Jan Fingerland: Cirkus brexit vydrží do léta

Brexit

Británie čím dál více připomíná bajku o zvířátkách zapřažených sice do jednoho vozu, ale táhnoucích každé jiným směrem. Není divu, že britský vozík zatím nikam nejede.

Navíc, jak se sněmovna předtím usnesla, druhé kolo mezi nejvíce favorizovanými návrhy bude v pondělí a půjde o zákonné zakotvení členství v celní unii a zákaz vládě podepsat dohodu bez schválení referendem.

Vláda začala okamžitě sondovat – a během čtvrtka s tím pokračuje – zda by za změněné situace mohla Mayové dohoda projít a naznačila poslancům, aby na pátek či pondělí zůstali v pohotovosti. Severoirští unionisté dál prohlašovali, že budou proti a tvrdé jádro asi 15 brexitářů se přidalo, což páteční hlasování a schválení dál zpochybňuje. 

Jan Jůn

Jistý tak ovšem, přes ukvapené „nekrology“ médií, není ani Mayové dřívější odchod. Pamatujme na ono „jestli“ – a zda by mohl nastat třeba až v červnu po ratifikaci dohody. Jasněji není, ale možná bude v pátek či v pondělí.

autor: Jan Jůn
Spustit audio