Jan Jůn: Mayová končí ve straně a Farage možná u voličů

7. červen 2019

Ano, je to tak. Britská premiérka Theresa Mayová - po účasti na mohutných mezinárodních oslavách 75. výročí invaze v Normandii - není už od pátečního večera vůdkyní britských konzervativců.

Nemuselo k tomu dojít, říká, kdyby „její“ dohodu s Evropskou unií podpořili brexitáři ve sněmovně. Už se však stalo a připomeňme si, že Mayová skončila ve vedení rozdělené strany po vytrvalém nátlaku ultrabrexitářů skupiny ERG na výbor 1922 hrozbou změny stanov.

Jan Jůn: Mayová prohrála boj s brexitáři oznámením data předčasné rezignace

Theresa Mayová

V páteční dopoledne po desáté přišlo to, co už pár dní Britové očekávali.

Mayová však zůstává premiérkou dál a brexitáři se jí hned tak nezbaví. Nehodlá prý jen tak předat vládu nově zvolenému nástupci k 22. červenci, dokud jej coby premiéra nepotvrdí sněmovna hlasováním o důvěře a je to od ní vlastně státnický krok.

Pokud by totiž šlo o jednoho z brexitářských kandidátů, předhánějících se dosud v tvrzeních, že vyvedou Británii z unie do 31. října třeba tvrdým brexitem bez dohody, nemusel by důvěru sněmovny získat. Ta totiž dvakrát tvrdý brexit zamítla a nyní by prý proti nominantovi hlasovala i řada proevropských konzervativních poslanců.

Nejnověji vyvolal bouři exministr pro brexit Dominic Raab, který prohlásil, že by sněmovnu neutralizoval a požádal by královnu, aby ukončila parlamentní sezonu tzv. prorogací parlamentu. Dodejme, že jako naposledy Jakub I., kterému pak Cromwellův parlament kázal useknout hlavu.

Farage nemá jediného poslance

Jan Jůn: Británie – přesvědčivost demagogie versus síla argumentů

Šéf strany Brexit Nigel Farage reaguje na výsledky eurovoleb

Zapomeňme na chvíli na číslo 29.

Raabův výrok odsoudil nejen předseda sněmovny Bercow slovy, že „tvrdý brexit prostě nebude“, ale coby „protiústavní“ i kandidát Rory Stewart, podporovaný zastánci dohody s unií a zdá se, že Raabova kandidatura je otřesena.

V pondělí ovšem proběhne registrace kandidátů za přitvrzených podmínek nutné podpory nejméně osmi poslanců a tak uvidíme, kolik jich nakonec bude a kteří dva favorité poslanců budou 20. června předloženi členstvu k volbě.

Do situace zasáhly neočekávané výsledky doplňovacích voleb - po odvolání labouristické poslankyně kvůli podvádění ve městě Peterborough. V referendu tam hlasovalo 61 procent pro brexit a jen 37 pro setrvání v unii a všichni předpovídali výhru ultrapopulististické strany Brexit Nigela Farage.

Jan Jůn: Poslední bitva premiérky Mayové před rozdělenou stranou i zemí

Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila po Corbynově ukončení jednání labouristů s vládou, že připravuje „odvážný nový návrh“ pro sněmovnu, aby za dva týdny před ní už počtvrté předstoupila se svou brexitovou dohodou.

Nakonec zvítězila o sedm stovek hlasů i přes pokles podpory voličů o 17 procent labouristická kandidátka a zrozpačitělý Farage se prý rychle vytratil. Konzervativci byli třetí a dostali slušnou podporu a čtvrtí liberálové nasbírali třikrát více hlasů, než minule.

Farage tak dál nemá jediného poslance a rozjel se zahladit nepříjemnou publicitu frontálním útokem: předal kanceláři premiérky dopis, že chce, aby jeho strana byla součástí vyjednávání s Evropskou unií.

Jan Jůn

Když ovšem nevyhrál v brexitářském obvodu, jeho hvězda možná už začíná pohasínat a brexitáři zuří. Vůdce labouristů Corbyn zas nemusí hledat výmluvy a hájit svou eurovolbami otřesenou pozici a Mayová může dál tvrdit, že podpora pro její dohodu stále existuje a že její brexitářský nástupce může skončit dříve, než vlastně začne.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio