Jan Jůn: Mayová prohrála boj s brexitáři oznámením data předčasné rezignace

24. květen 2019

V páteční dopoledne po desáté přišlo to, co už pár dní Britové očekávali.

Před shromážděnými novináři, mikrofony a kamerami, personálem jejího úřadu a manželem oznámila Theresa Mayová před sídlem premiérů rezignaci. Sdělila celé zemi, že odejde dříve, než plánovala a od 7. června zůstane do zvolení nástupce jen dočasně úřadující premiérkou.

Jan Jůn: Poslední bitva premiérky Mayové před rozdělenou stranou i zemí

Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila po Corbynově ukončení jednání labouristů s vládou, že připravuje „odvážný nový návrh“ pro sněmovnu, aby za dva týdny před ní už počtvrté předstoupila se svou brexitovou dohodou.

Jak v projevu vysvětlila, snažila se svědomitě plnit demokratickou vůli voličů, vyjádřenou těsně v referendu před třemi roky. Pokoušela se proto nalézt způsob, jak nejlépe odejít z Evropské unie s dohodou zachovávající spokojený život Britů a třikrát žádala sněmovnu o kompromis.

Jak také zdůraznila, kompromis je vždy to nejdůležitější v politice, jak jí kladl na srdce „sir Nicholas Winton, který zachránil životy stovek židovských dětí z nacisty okupovaného Československa“. Dodala pak, že se jí to přes všechny snahy nepodařilo a nakonec v slzách projev ukončila.

Přiznejme, že se Mayová čestně a upřímně, i když tvrdohlavě, snažila o cosi dnes v Británii zjevně nemožného, neboť jí nakonec dohnala k rezignaci právě ona snaha o kompromis. Vše totiž zůstává stejné, jako když Mayová před třemi roky nastoupila: rozdělená země, rozdělená konzervativní strana i opozice a rozdělený parlament.

O Mayové se Britům bude zdát

Jan Jůn: Sesazení Mayové nyní prioritou brexitářů?

Theresa Mayová

Začal velikonoční týden, britský parlament je až do třiadvacátého na dovolené a premiérka Mayová chodí s manželem po horách severního Walesu.

Je ovšem důležité nezapomínat na hlavní příčinu nynějšího stavu. Totiž, že skupině 30 zapřisáhlých ultrapravicových nacionalistů její strany, sdružených ve skupině ERG, se úspěšně dařilo tak dlouho vyvolávat ve straně i sněmovně nepokoj, až nyní odstranili už čtvrtého premiéra.

V rozporu s politikou strany po desetiletí hlásají tvrdý odchod z unie bez dohody, stejně jako strany, kam vlastně patří, tedy UKIP a strana Brexit demagoga Nigela Farage s podivným vyšetřovaným financováním. Mayová jim však může ještě tvrdý brexit znemožnit.

Jak totiž prosáklo z výboru 1922, premiérka může nyní upravit kompromisní návrh zákona o odchodu z unie, předložit jej poslancům počtvrté po svatodušních prázdninách 4. června a uzákonit jej, tvrdým brexitářům navzdory.

Jan Jůn: Mayová versus nebezpečí jménem Farage

Nigel Farage

Ano, je to tady a co se týče brexitu, je zbytečné ptát se, o čem je řeč, neb nebezpečí, či přímo hrozba pro premiérku Mayovou je zcela jasná a má jméno Nigel Farage.

Premiérka však nejprve v noci na pondělí zhodnotí debakl voleb do Evropského parlamentu, jak uspěla Farageova strana a jak na protest hromadně volení proevropští liberální demokraté.

V úterý poletí do Bruselu na summit unie a poté jí čekají návštěva prezidenta Trumpa a oslavy 75. výročí spojenecké invaze v Portsmouthu 5. června a Dne D v Normandii 6. června. Připomeňme si, že spitfiry tří československých stíhacích pluků Královského letectva v ten den od rána několikrát chránily invazní pláže a naši bombarďáci uzavírali Kanál la Manche ponorkám.

Jan Jůn

Dodejme nakonec, že zjevně brexitářského nástupce Mayové z více než desítky kandidátů nečeká nic lepšího, neboť země, strana i sněmovna zůstanou nadále rozděleny a to i po volbách, zjevně nastolujících nestabilní koalice rozdělených stran. Takže Britové se mají na co těšit a o Mayové se jim ještě bude možná zdát.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.