Jan Jůn: Poslední bitva premiérky Mayové před rozdělenou stranou i zemí

22. květen 2019

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila po Corbynově ukončení jednání labouristů s vládou, že připravuje „odvážný nový návrh“ pro sněmovnu, aby za dva týdny před ní už počtvrté předstoupila se svou brexitovou dohodou.

Učiní tak prý po vyloučení osobně nepřípustných alternativ, jako například druhé referendum či revokace článku 50 a po následné sérií hlasování a sjednocení poslanců na většinovém názoru ohledně například pěti alternativ celní unie.

Návrh představila rozdělenému kabinetu a pak i veřejnosti, pouhé dva dny před volbami do Evropského parlamentu, jakoby to ještě mohlo konzervativcům získat hlasy. Důraz na sociální kapitoly prý má přesvědčit labouristické poslance a půjde i o zvýšení role sněmovny v pobrexitových jednáních s unií. Vůdce labouristů Corbyn mezitím však konečně připustil, že by mohl podpořit referendum i volný pohyb pracovních sil.

Mayová sice ještě neoznámila, kdy odejde, ale už se ohlásili tři kandidáti – Boris Johnson, exministryně MacVeyová a ministr Rory Stewart – zatímco další desítka kandidátů čeká v zákulisí. „Klaun Boris“ vede podle průzkumů mezi třetinou členů strany, avšak mezi poslanci, kteří jej více znají, je až na třetím místě.

Borise navíc v projevu k průmyslníkům ostře napadl ministr financí Hammond s tím, že ani on nebude mít mandát pro brexit bez dohody. Hammondovi nahrál i nejnovější bankrot Britských oceláren, prý kvůli brexitu. Dodejme, že podle irského ministra zahraničí Coveneyho však ani výměna premiérky – a datum prý ohlásí v červenci – nepomůže, neboť unie nehodlá měnit text dohody ani pro Johnsona.

Strana Brexit favoritem

Brexitáři se mezitím radují, že byl vyloučen z konzervativní skupiny v horní sněmovně bývalý vicepremiér Margaret Thatcherové, lord Heseltine. Oznámil totiž, že „jelikož je strana postižena virem extremismu“, on hodlá v evropských volbách hlasovat pro liberální demokraty, kvůli setrvání v unii. Prý proto, že konzervativci prosazují „nejhorší akt hospodářského sebeublížení, jakého se kdy demokratická vláda dopustila“.

S ultrapravicovými brexitáři bojuje nyní skupina asi 60 poslanců strany pod názvem „Jeden národ“, kterou vedou ministři Ruddová, Green a Morganová a sir Nicholas Soames, vnuk Churchilla.

Skupina odmítá „zaslepený nacionalismus“ a hodlá zablokovat kandidáty na nástupce Mayové, podporující „Farageovský tvrdý brexit bez dohody“. Ve čtvrtek však pro jeho kandidáty podle průzkumů hodlá hlasovat více než polovina konzervativců a kolem třetiny ostatních voličů, takže jeho strana Brexit je favoritem voleb a konzervativce i labouristy zjevně čeká debakl.

Jan Jůn

Že by se protibrexitovým stranám, skupinám či premiérce Mayové podařilo situaci do čtvrtečních voleb nějak výrazně změnit, je dost nepravděpodobné. Proevropští voliči však údajně budou jako lord Heseltine hromadně volit protibrexitové liberální demokraty, zelené, novou Change UK, volající po taktickém hlasování a skotské nacionalisty, takže uvidíme a leckde se třeba dočkáme překvapení.

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.