Jan Jůn: Existují šance na „speciální vztahy“ amerického prezidenta a britského premiéra?

9. červen 2021

Najdou před pátečním summitem skupiny nejprůmyslovějších zemí G7 v britském hrabství Cornwall společnou řeč americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson? Mají se totiž před summitem zvlášť setkat k závažným jednáním.

Vztahy mezi oběma zeměmi jsou globálně-politicky velmi důležité a dosud byly označovány za „speciální“, už vzhledem ke společnému jazyku, původu i historii.

Čtěte také

Navíc nelze zapomenout, jak dobře Boris Johnson osobně vycházel s exprezidentem Donaldem Trumpem. Sdíleli totiž očividně také politickou spřízněnost ohledně zalíbení v pravicovém populismu a vypjatém nacionalismu.

Čtvrteční jednání britského premiéra s bývalým viceprezidentem Baracka Obamy tedy nabývá na důležitosti nejen proto, aby ony „tradiční americko-britské speciální přátelské vztahy byly obnoveny“, jak zdůraznil Biden. Je nasnadě, že by byly ku prospěchu oněch vztahů také dobré osobní vztahy obou představitelů. Přitom oba politiky leccos rozděluje. Dokonce i ohledně oněch „speciálních vztahů“.

Tání ledů

Johnson totiž v rozhovoru pro magazín The Atlantic termín nejnověji odmítl, neboť prý „sebevědomá pobrexitová Británie“ tak vypadá, jakoby „trpěla nouzí a byla slabá“ a potřebovala pomoc.

Čtěte také

Zároveň odmítl být přirovnáván ke Trumpovi, což je prý „chybná kategorizace“ a on „se snaží vysvětlit, že jeho vláda není jakousi tlupou xenofobů či izolacionistických ekonomických nacionalistů“.

Britský premiér pak dodal: „Mnoho respektovaného liberálního mínění v Americe – The Washington Post, The New York Times a další – se domnívají, že brexit je opravdu šokující, strašná úchylka a ucouvnutí do nacionalismu. Není tomu vůbec tak.“ Tolik Boris Johnson a je otázkou, zda tomu uvěří Joe Biden, v našich souvislostech umírněný pravicový sociální demokrat a lakonický nepřítel tlachání.

Biden se dosud k Johnsonovi chová odměřeně. Netajil se odporem proti britskému odchodu z Evropské unie, který považuje za oslabení jednoty Evropy vůči tlaku Ruska a Číny.

Čtěte také

Nejnověji se pak ostře vyslovil proti snahám Johnsonovy vlády a severoirských unionistů o změnu podepsané brexitové dohody s cílem odstranit vzniklou „hranici v moři“ mezi Británií a Severním Irskem. Zpochybnilo by to Velkopáteční mírovou dohodu, jejímž je Amerika ručitelem, a Biden bude jistě Johnsona rezolutně varovat.

Bidenův postoj je ovlivněn jeho irskými kořeny, na které je velmi pyšný. Nedávno je s úsměvem zdůraznil na naléhání reportéra, aby něco rychle řekl pro BBC: „Pro BBC? Jsem Ir!“ zněla sarkastická odpověď. Lze se domnívat, že pokud by se britsko-irské vztahy vyhrotily, Biden podpoří Dublin.

Jan Jůn

Lze očekávat, že k politickému „tání ledů“ jistě přispěje „mistrná diplomatka“ královna Alžběta II. Příjme totiž Bidena s ženou za přítomnosti syna Charlese a vnuka Williama s ženami na windsorském hradu v neděli po cornwallském summitu. Má na kontě setkání s celkem 13 americkými prezidenty a také zjevně umí „zpacifikovat“ svého premiéra. 

Pozorovatelům pak nezbývá než sledovat gesta a výrazy tváře Bidena i Johnsona po čtvrtečním jednání. Leccos naznačí, ale nic „speciálně“ vřelého tam asi nebude.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio