Jan Jůn: Bidenovy irské kořeny zkomplikují situaci britskému premiérovi

9. listopad 2020
Irské město Ballina, odkud pocházejí předkové Joea Bidena

Stovky hodin nepřetržitého zpravodajství a komentářů britských médií během amerických prezidentských a kongresových voleb v neděli skončily, avšak úvahy o budoucích vztazích obou zemí pokračují.

Zahrnují očekávané zintenzivnění spolupráce v rámci NATO, sehrání podobných tvrdých stanovisek vůči Číně a Rusku, americké obnovení členství ve Světové zdravotnické organizaci a koordinaci postojů ohledně ochrany životního prostředí. Pro Británii bude ale nevýhodný očekávaný příklon Washingtonu k Bruselu, Berlínu a Paříži, neboť Britové už nesedí u evropského stolu a nebudou dál prostředníkem či předmostím do Unie.

Čtěte také

Shodou okolností přišly výsledky amerických voleb o víkendu, kdy Britové tradičně vzpomínají na válečné oběti a veterány. Nedělní ceremonie u londýnského pomníku neznámého vojína za účasti královny Alžběty II. a její rodiny, politiků i zástupců spojeneckých zemí proběhla jako jindy, avšak kvůli nákaze pochodovalo v rozestupech jen 26 vybraných veteránů.

Zde je třeba připomenout, že Američané dodávali během obou světových válek Britům zbraně i potraviny a nakonec by bez nich války pokračovaly a počet obětí dál rostl. To je také součástí „speciálních vztahů“ obou zemí, na které se Britové často odvolávají, spolu se sdílenou historií a jazykem. Učinili tak v sobotních blahopřáních Joe Bidenovi a budoucí viceprezidentce Kamale Harrisové britský premiér Boris Johnson, vůdce opozice sir Keir Starmer i zemští premiéři.

Já jsem Ir

Dodejme však, že pro Johnsona je porážka Trumpa určitě ranou. Byl jeho „kamarádem“, fandící brexitu a slibující rychlou obchodní dohodu, která by Unii nahradila (i když přišel s tarify). Johnson během čekání na výsledky prý nechtěl Bidenovu náskoku uvěřit a zdržoval unijní vyjednávání, ale pak hned volal do Bruselu o obnovení jednání, neboť „tvrdý brexit“ nebude najednou kvůli Bidenovu vítězství možný.

Čtěte také

Pro Johnsona a jeho brexitáře bude navíc těžké vyjednat s Bidenovou Amerikou kýženou obchodní dohodu. Je totiž známý Bidenův výrok, že dohodu nepodepíše, pokud by ohrozila Velkopáteční mírovou dohodu na irském ostrově, což na několika místech textu činí Johnsonův návrh takzvaného zákona o vnitřním trhu.

Skutečnosti, že jeho přijetí by znamenalo nejen porušení Johnsonem podepsané mezinárodní dohody o brexitu a ostudu, ale i „kopanec“ Irsku, je si zjevně vědoma Sněmovna lordů, rázně v těchto dnech škrtající inkriminované odstavce zákona už i proto, že na dosažení dohody s Unií už zbývají jen dny.

Biden už jako viceprezident Baracka Obamy udržoval s Irskem dobré vztahy. Nyní se prý chystá zemi svého původu a příbuzné opět jako prioritu navštívit a Londýn by mohl „ostrouhat mrkvičku“.

Jan Jůn

To všechno by si měl Johnson uvědomit. Zvláště proto, že Biden situaci v sobotu neobvyklým způsobem potvrdil. Zpravodaj televize BBC, jako by vlastně reprezentující oficiální Británii, se totiž k němu lokty protlačil a dotázal se hlasitě, zda by pro známou BBC nepověděl několik slov. Odpověď spěchajícího Bidena zněla: „BBC? Proč? Vždyť já jsem Ir.“

Ano, nebude to s ním mít Johnsonova Británie vůbec lehké.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.