Jan Jůn: Britské ekonomice hrozí velmi neradostné Vánoce

1. říjen 2021

Je to trochu jako v tom starém vtipu, kdy že už bude líp. „Lépe? To už bylo!“ zněla odpověď. Nejnovější údaje britských statistiků totiž ukázaly, že se ekonomice ve druhém čtvrtletí téměř podařilo dostat se z koronavirového průšvihu a vzrostla o 5,5 procenta, místo očekávaných 4,8. Bylo tomu údajně hlavně díky obnovení „utrácení“, tedy zvýšení výdajů domácností, držených na uzdě během nejhorší fáze pandemie.

Kýžené vzepětí však netrvalo dlouho, neboť statistikové zároveň tvrdí, že novější údaje už ukazují značné zpomalení obnoveného růstu. V mnoha odvětvích jej, jak známo, brzdí krize zásobovacího řetězce včetně nedostatku řidičů zásobovacích vozidel.

Čtěte také

A řidiči od Polska po Francii si z britské nabídky přijít na pomoc na tři měsíce dělají sžíravou legraci.

K nepříjemným zprávám se, jak známo, přidal nedostatek plynu na vytápění a průmyslové procesy, kolaps dodávek oxidu uhlíku, růst cen benzínu a dalších paliv a nejnovější krize dodávek do benzínových pump. Ty se v rozporu s tvrzením ministrů zlepšují s pomocí armády jen pozvolně.

Galaktická Británie

Další velmi neradostné zprávy přišly z automobilek. Exportní poptávka po britských vozidlech klesla – po desetiletí nevídaném kolapsu výroby na méně než jednu čtvrtinu – o celých 32 procent a pracovní místa jsou ohrožena.

Čtěte také

Navíc snaha premiéra Borise Johnsona dodat spoluobčanům trochu naděje, že bude lépe, počátkem týdne zcela selhala. Premiérovi už zjevně nestačil pobrexitový termín Globální Británie, a tak přišel s Galaktickou Británií, která prý povede svět ve využívání vesmírných zdrojů a už brzy budou z Británie startovat rakety silnější než americký lunární Saturn 5.

Perspektiva Brity zaujala, ale jen než se někdo nesměle zeptal, zda rakety také potřebují palivo. A bylo to.

Experti zároveň poukazují na tři další údery. Najednou totiž končí snížení DPH na pět procent, končí nucené dovolené pro nedostatek práce a bude se propouštět. A 6 milionů chudých Britů přichází o tisícovku liber ročně z končícího takzvaného Univerzálního kreditu.

Čtěte také

Není divu, že britská libra nejnověji poklesla na letošní nejnižší hodnotu vůči dolaru. Důvodem podle bankéřů je, že Británie prý sklouzává do pasti vysoké inflace – blížící se ke čtyřem procentům – a zároveň nízkého růstu, což útočí na životní úroveň zdražováním importu. A jak známo, Británie stále dováží 60 procent potravin.

Centrální banka však prý dosud – pod vlivem vládních signálů, že inflační růst je jen „dočasný trend“ nechtěla ani slyšet o zvýšení úrokových měr. Asi bude muset, neboť začíná klesat cena vládních cenných papírů, dosud útočiště investorů.

Jan Jůn

Co se pak týče oněch obav o Vánoce, uvedený nedostatek řidičů a hraniční kontroly prý dál zkomplikují zásobování a police v obchodech prý budou ještě prázdnější.

„Chtěli jste brexit a tady je!“ zní nyní rozzlobeně. A britští labouristé, kteří se pod vedením sira Keira Starmera právě na sjezdu konečně vypořádali s trockistickými corbynovci, přecházejí do útoku. Asi bude ještě hůř.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio