Jan Jůn: Brexitový den „B“ je tady. No a co?

30. leden 2020

„5, 4, 3, 2, 1, teď!“ Takto budou odpočítávat na náměstí před britským parlamentem a před branou ulice premiérského sídla Downing Street stovky či tisíce brexitářů a budou se pod vlajkoslávou manifestačně radovat, jako u nás kdysi milicionáři na 1. máje.

Mezitím bude na fasádu premiérského sídla promítán ciferník známých hodin Big Ben z parlamentní věže, ukazující přesně páteční jedenáctou, tedy půlnoc středoevropského času, čas to odchodu ostrovního království z Evropské unie, i když bez zazvonění opravovaného zvonu.

Čtěte také

Ale brexitáři určitě doufají, že jásáním ukáží „nepatriotickým“ proevropanům, že nad nimi zvítězili. Usmíření, neusmíření!

Věž s hodinami se jmenuje Elizabeth Tower, tedy po královně. A když už je o ní řeč, deník The Times přinesl před pár dny úsměvnou karikaturu jejího portrétu na nově vyražené půllibrové minci na počest brexitu, jak dělá opovržlivou grimasu a drží překřížené prsty na znamení, že s tím nemá nic společného. Prý po tom, kolik různých komplikací si údajně zažila od premiéra Johnsona.

Je tu tedy 31. leden a můžeme se ptát: „No a co?“ To opravdu znamená jen to, že v Bruselu v sobotu ráno stáhnou britskou vlajku, jejich 73 europoslanců pojede domů a Britové už nebudou u společného stolu moci spolurozhodovat o dalších osudech Evropy.  A nedivme se tedy ani bojkotu nové mince proevropany.

Od rybolovu až po finanční služby

Co jaksi „znehodnocuje“ toto datum je, že až do konce tohoto roku bude Británie v přechodném období stále členem celní unie a jednotného trhu. A to také třeba znamená, že do konce roku budeme moci stále cestovat do Británie bez pasu na občanské průkazy a pak teprve nastane skutečný brexit.

Čtěte také

Co tedy bude dál? Chvíli nic, i když Evropané svorně říkají, že si nedovedou představit, že by se s Brity za 11 měsíců dohodli na velmi komplikované smlouvě o budoucích vztazích, když to jiným zemím trvá obyčejně léta.

Britové však tlačí na rychlá jednání a premiér Johnson se dušuje, že to stihnout lze, „a stihnout se to musí“, ale už nehrozí, že by jinak musel ležet mrtvý v příkopě, jako když sliboval dohodu do 31. října minulého roku.

Jednat se začne až od 1. března, neboť členské státy unie musí nejdříve sjednotit stanoviska. Podle britských proevropanů to bude „masakr“, neboť se bude probírat kapitola po kapitole, od rybolovu až po finanční služby a musí dojít na ústupky na obou stranách, což brexitáři nechtějí.

Jan Jůn

A jak všichni vědí, Brity zároveň čeká i dojednání nových vztahů s jinými zeměmi, se kterými dosud obchodovali prostřednictvím unijních dohod, kterých je asi šest stovek.

Po 1. březnu tedy budeme mít brexit opět denně na talíři, až nám půjde hlava kolem. Bez dohody by to ale byl opravdu průšvih.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio