Cla a dražší hovory i data. Brexit se českým spotřebitelům líbit nebude

29. leden 2020

Od soboty 1. února už Velká Británie nebude členem Evropské unie. Češi, kteří často nakupují zboží za kanálem La Manche, ale ještě mají celý rok na to, aby si na změny zvykli.

Čtěte také

Sobotní půlnoc nebude pro spotřebitele znamenat žádnou zásadní změnu. Velká Británie bude totiž procházet přechodným obdobím, kdy se vše bude dál dolaďovat. Zásadní rozdíly poznáme až od roku 2021.

Odchodem z EU se Velká Británie stane takzvanou třetí zemí, zákazníci britských obchodů se tak při nakupování budou muset řídit podobnými pravidly, jaká platí při nákupu z Číny. Hlavně se ale zavedou cla. Češi si podle Celní správy často objednávají oblečení. O kolik jeho dovoz může podražit?

Například na oblečení je clo od 8 do 12 %. K tomu je ještě potřeba připočítat i 21% DPH, říká mluvčí Celní správy Šárka Miškovská. Ve hře je také kurz koruny vůči britské libře + náklady na poštovné.

Reklamace? Zatím beze změn

V prvním roce by se nemělo měnit nic, ani pokud jde o reklamace. Lidé stále budou moci počítat s 14denní lhůtou odstoupení od smlouvy (při nákupu přes internet) + s dvouletou lhůtou práva reklamovat vady výrobku.

Čtěte také

„Stále platí, že pokud se britský obchod zaměřuje na české zákazníky, například je v češtině nebo má doménu .cz, může se spotřebitel spolehnout na úroveň právní ochrany, na jakou je zvyklý při nákupu u českých online prodejců,“ dodává Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra. Třeba i na 30denní lhůtu na vyřízení reklamace.

V příštím roce by už ale mohla být situace složitější. Vše bude záležet na tom, jaké podmínky si Velká Británie vyjedná s Evropskou unií.

Podraží telefonování a data

Brexit bude nejspíš znamenat zvýšení cen odchozích i příchozích hovorů, SMS zpráv a hlavně dat. Dosud platilo, že v Británii platili občané EU stejné ceny za využití telefonu nebo internetu jako doma.

Od roku 2021 se ale Británie zařadí mezi země, jako jsou Švýcarsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko apod. 

Spustit audio

Související