Brexit očima českého profesora: Spory zasahují i rodiny. Pro jistotu jsem zažádal o občanství

12. prosince budou ve Spojeném království předčasné parlamentní volby. Měly by vyvést zemi ze slepé uličky, kam se dostala v posledních měsících kvůli jednání o brexitu. Jak situaci v Británii vnímá profesor Jan Marek, jeden z nejvýznamnějších Čechů žijících v Británii? 

S profesorem Janem Markem stojíme na ulici v centru Londýna. Přes nekonečně dlouhou skleněnou stěnu hledíme dolů do suterénních laboratoří. V dětské nemocnici Great Ormond Street Hospital pracuje profesor Marek od roku 2005. Stojí v čele oddělení echokardiografie a oddělení prenatální kardiologie.

„Brexit hýbe společností. Vyvolal rozpory nejen mezi politiky, ale i mezi lidmi a v rodinách,“ popisuje profesor Marek.

Čtěte také

O odchodu ze Spojeného království zatím neuvažuje. Jeho odborné aktivity jsou rozprostřeny mezi Británií, Amerikou a Českou republikou. Samotná nemocnice za něj vyřídila status usedlíka, přední český kardiolog si navíc vyřizuje britské občanství.

„Procházím fází, kdy jsem stejně jako řada mých kolegů zažádal o občanství. Abych měl úplnou jistotu,“ vysvětluje.

Sestry zatím zůstávají

Dění kolem brexitu profesor Marek sleduje, jeho dopady vnímá i ve své praxi. Mezi lékaři z Evropy zaznamenal v posledním roce značný pokles zájmu o postgraduální programy, které vede. To se týká i lékařů z Česka. 

Britský premiér Boris Johnson

Zdravotních sester má zatím prestižní Great Ormond Street Hospital dostatek. Většina přišla ze Španělska, Itálie nebo Portugalska a na rozdíl od jiných britských nemocnic zatím zůstávají. „Sestry si sem přijíždějí vydělat. Odslouží třeba tři noční služby a pak se vracejí domů. Jsme závislí na spoustě personálu z kontinentální Evropy.“

Stejně jako řada jeho kolegů z lékařské branže by i profesor Marek byl rád, kdyby se brexit konečně vyřešil. Jestli k tomu pomohou prosincové předčasné volby, si ale jistý není.

Spustit audio

Související