Jan Jůn: Vládní oslavy brexitu za deset dní kalí obavy z budoucnosti

20. leden 2020
Princ Harry a britský premiér Boris Johnson

Už jen 10 dní zbývá do oficiálního data odchodu Británie z Evropské unie.

Přestože všechno vlastně zůstane při starém až do konce roku během takzvaného přechodného období, brexitářská vláda premiéra Borise Johnsona plánuje 31. ledna o půlnoci – tedy v jedenáct britského času – okázalé oslavy.

Čtěte také

Ne že by vše šlo hladce, původní návrh Johnsona, aby brexit ohlásil úder známého zvonu Big Ben, byl například odmítnut kvůli zákonu o nepřijímání darů od veřejnosti parlamentem. I kdyby to byla jen sbírka na pozastavení probíhající rekonstrukce věže.

Johnson však zařídil, že ciferník Big Benu bude promítán na fasádu premiérského sídla, a chystá se přednést televizní a rozhlasový projev. Brexitáři zároveň plánují na Parlamentním náměstí oslavu na pozadí slavnostně osvětlených ministerstev a událost připomene pamětní mince, původně vyražená a roztavená po odkladu brexitu 31. října.

Nápad brexitářů, aby se rozezněly zvony kostelů, však církve odmítly jako nevhodné politické gesto. Někteří faráři logicky dodali, že není proč slavit, když dvě třetiny oprávněných voličů v referendu hlasovaly buď proti, nebo vůbec nehlasovaly.

Dohoda na bázi Světové obchodní organizace

Odpůrci brexitu zatím nevědí, jak smutnit, většinu Britů však dnes spíš zajímá osud mladých Sussexů – vévody Harryho a vévodkyně Meghan. Zejména po sobotním oznámení královny o dohodě o ukončení jejich veřejných povinností jako členů královské rodiny na jaře a o faktickém přestěhování do Kanady.

Čtěte také

Harry a Meghan už nebudou užívat titul Jejich královských výsostí a nebudou placeni. Navíc musejí splatit státní výdaje na opravu windsorské vily Frogmore House, kde budou při návštěvách pobývat a platit nájem. Upřímně řečeno, co by však asi jiného měl Harry, takto až šestý v pořadí na trůn, dělat než se sám snažit uživit.

Starosti ovšem nemá jen královská rodina. Ekonomika stagnuje na jednom procentu a cena brexitu podle studie ekonomů skupiny Bloomberg už činí 130 miliard liber a brzy dosáhne dvou stovek miliard, tedy výše britských příspěvků do Unie za 47 let. Podle organizace průmyslníků CBI se navíc podnikatelé domáhají účasti na nesnadných vyjednáváních o budoucích vztazích s Unií, která začnou v březnu – už bez výhod členství.

Podnikatelé se prý bojí, že brexitářská vláda záměrně odmítne dohodu o dalším slaďování obchodní legislativy s Unií se všemi následky pro obyvatele, včetně ukončení nynějších nulových sazeb cla a tarifů a nárůstu cen.

Jan Jůn

Naneštěstí to potvrdil v deníku Financial Times ministr financí Javid, když zdůraznil, že chce dohodu na bázi Světové obchodní organizace, a ne další slaďování kroků s Unií. Prý to bude výhodné pro některé firmy a odvětví, jiné to však postihne – to je první takové ministerské přiznání. Brity tedy přes oslavy 31. ledna zjevně nečekají radostné vyhlídky.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio