Jan Fingerland: U bran Evropy se rodí nový problém

31. prosinec 2019

Libye je hnisající ranou na rozhraní Afriky a Evropy už celá léta.

Po posledních rozhodnutích tureckého prezidenta Erdogana se z tamního konfliktu může stát ještě větší a ještě dlouhodobější problém.

Čtěte také

Turecká republika se chystá na posílení své přímé vojenské podpory jedné z dvou soupeřících libyjských vlád. Jedna z vlád, mezinárodně uznávaný kabinet, ustavený na základě dohod zprostředkovaných OSN, sídlí v Tripolisu. Toto těleso však neovládá celou zemi a není schopno se prosadit proti jiným skupinám, zejména generálu Chalífu Haftarovi.

Ten se usadil na východě země v Tobruku a svou legitimitu opírá o tamní parlament. Haftar se dostal do popředí jako člověk, který dokázal na svém území udržet určitý řád a prosadit se proti džihádistickým skupinám. V současné době se pokouší ovládnout i území mezinárodně uznávané vlády v Tripolisu – mimo jiné i za pomoci neoficiálních ruských oddílů z takzvané Wagnerovy brigády.

Velká hra o Středozemí

Turecko se nyní rozhodlo, že posílí tripolskou vládu, to ho staví proti Rusku, ale i dalším Haftarovým podporovatelům, zejména Egyptu. Z Libye se tedy stává nejen země rozpadlá, ale také nyní již typické náhradní bojiště jiných, větších konfliktů. Právě to je záměrem Recepa Tayyipa Erdogana.

Čtěte také

Turecký prezident se v bezprostředním okolí dostal do závislosti na Rusku, a například se neprosadil v Sýrii v té míře, o kterou usiloval. Nyní bojiště přesunul do Libye, kde navíc – podobně jako v Sýrii – podporuje síly, které mají blízko k ideologii Muslimského bratrstva. Jak v Egyptě, tak v Sýrii byly odnože Muslimského bratrstva poraženy „starými režimy“, částečně ve jménu „sekularismu“, ať už v podobě exgenerála Sísího, nebo prezidenta Asada.

Hra o Libyi má však více vrstev. Erdogan boji v severní Africe zaměstná svou neklidnou armádu, použije bojiště pro zkoušky domácích zbraní, protože čím dál více zemí se zdráhá Turecku prodávat ty vlastní, a v neposlední řadě do Libye exportuje „nezaměstnané“ arabské povstalce ze Sýrie, kde se situace uklidňuje a turečtí spojenci už drží jen Idlib na severozápadě země. Tito lidé jsou radikální, v boji zkušení a nemají mnoho jiných východisek než zůstat v tureckém žoldu.  

Plynová stopa

Je tu ještě nejméně jedna rovina. Turecko se snaží prosadit jako regionální velmoc a Středomoří se zdá být jako nejpřirozenější prostor pro tuto ambici.

Čtěte také

Ta je navíc spojená s jeho dvěma zájmy. Zaprvé udržení statu quo v otázkách Kypru a za druhé získání kontroly nad těžbou plynu ze dna Středozemního moře, zejména kolem Kypru, ale případně i jinde. Angažmá v Libyi mu může dobře posloužit jako záminka pro pohyb po celé oblasti a prosazování se silou.

A v neposlední řadě, i sama Libye je důležitým producentem fosilních paliv, s typickými odběrateli v Evropě. Turecko se snaží, částečně v koordinaci s Ruskem, stát se klíčovým státem při zásobování Evropy, od Nového roku například bude putovat plyn do Bulharska výhradně přes Turecko.

Jan Fingerland

Erdoganovy ambice v Libyi by měly Evropu velmi zajímat. Prodlouží tamní konflikt, možná na celá léta, a znesnadní obnovu této země. To je přitom důležité pro vyřešení dvou důležitých evropských témat – zaprvé omezení džihádismu a vůbec náboženského radikalismu na protějším břehu a za druhé kontrolu nad libyjskou migrační cestou ze subsaharské Afriky na sever.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio