Jan Fingerland: Pan Fafo a Zelený princ, dva příběhy z dějin Hamásu

17. prosinec 2023

Války, to nejsou jen střetnutí anonymních ozbrojenců, ale také konkrétní lidské příběhy, někdy i dost neobvyklé. Platí to i pro konflikt v Gaze a příběh celosvětově proslulého propagandisty Hamásu, nebo bývalého člena hnutí, který si svou životní úlohu rozmyslel.

Jméno Saleh Aljafarawi nebylo do nedávna příliš známé a mnoha lidem nic neřekne ani teď. Jeho tvář ale znají miliony lidí. Je to ten mladík z Gazy, který na záběrech ze 7. října bujaře slavil úspěšný útok Hamásu na izraelské kibucy a krátce na to se slzami v očích popisoval destrukci Gazy při izraelských náletech. 

Čtěte také

Od té doby ho lidé mohli vidět na Instagramu v mnoha situacích. Jako lékaře ošetřujícího zraněného spoluobčana, dárce krve, pacienta na lůžku, zpěváka hrdinských písní nebo bojovníka se zbraní v ruce.

Údajně už také dvakrát zemřel, má tedy velmi tuhý kořínek. A také mnoho sledujících. Ostatně vypadá jako zábavný chlapík, s nímž by za jiných okolností bylo možná zajímavé vypít sklenici mátového čaje. 

Propaganda pro nové století 

Tvrdí se o něm, že je propagandista Hamásu, ale není jisté, do jaké míry ho zaměstnává PR oddělení samotného hnutí. Zaprvé proto, že Aljafarawi, který mezitím získal přezdívku Mr. FAFO, vlastně udělal hlavní zprávu ze sebe, a nikoli z toho, co ukazuje. 

Čtěte také

A za druhé proto, že nereprezentuje tak docela tradiční propagandu, která má obvykle podobu žánru přezdívaného Pallywood, tedy vytváření vlastních obrazů a sdělení, třeba i za cenu inscenace věcí, které se ve skutečnosti neodehrály. Pan FAFO je zcela nový fenomén, dítě instagramového a tiktokového věku. 

Neusiluje o autenticitu, a ani jeho, ani jeho odběratele nevzrušuje, že se ocitl v tolika neslučitelných úlohách během několika týdnů. On hraje pro sebe a také pro lidi, kteří mu prostě věřit chtějí, protože fakta jsou dobrá tak nanejvýš pro nudné starce. Jenže pětadvacetiletý herec a „tvůrce obsahu“ Saleh Aljafarawi je reálná osoba a bude zajímavé sledovat, co se s ním stane v poválečné době. 

Čtěte také

Zcela jiný příběh nabízí o dvacet let starší Mosab Hassan Yousef, přezdívaný Syn Hamásu. Tak se ostatně jmenuje i jeho autobiografie, která vyšla v mnoha jazycích, včetně češtiny. Dokument o něm se zas jmenuje Zelený princ.

Ve skutečnosti je synem Hasana Yousefa, jednoho ze zakladatelů hnutí, a kdysi byl vychováván k tomu, aby se rovněž stal hrdinou bojujícím za svůj lid, ať to stojí, co to stojí. 

Životní obrat 

Jenže Yousef mladší se po svém zatčení v izraelském vězení rozhodl, že už hamásníkem být nechce. Podle vlastního líčení se stal dobrovolným spolupracovníkem izraelské tajné policie, později se stal křesťanem a odešel do Kalifornie, kde stále žije, protože doma by asi dlouho naživu nezůstal. 

Už léta veřejně bojuje proti Hamásu, který podle jeho tvrzení neusiluje ani tak o osvobození Palestinců, jako spíš o zničení Izraele a případně zavedení celosvětového islámského státu. Prvním zločinem Hamásu podle něj není zabíjení izraelských civilistů, ale indoktrinace palestinských dětí, jak ji zažil on sám. 

Čtěte také

Proto dokonce podporuje izraelský boj proti Hamásu, protože jeho porážka prý může otevřít pro Palestince novou kapitolu. Současně odmítá, že by dělal propagandu, prý pro nikoho nepracuje, a naopak kritizuje západní propalestinské aktivisty, kteří prý nevědí, o čem mluví. 

Co by si asi řekli oba muži, pokud by se sešli – pan FAFO a Zelený princ? Osobně se setkat budou moci asi jen ve zcela jiné politické konstelaci, od níž je Gaza v tuto chvíli velmi daleko.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Zatím aspoň neznámý vtipálek předělal píseň pana FAFO tak, jako kdyby s arabským přízvukem zpíval izraelskou hymnu. Taková jsou pravidla internetové nereality, s nimiž musejí všichni počítat. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio