Jan Fingerland: Bin Ládin junior je mrtev. Je to konec „rodinné firmy“?

1. srpen 2019

Usáma bin Ládin měl hodně dětí, ale tajné služby několika států nejvíce zajímal jeho syn Hamza. Teď mohou příslušný svazek – asi – uzavřít s konstatováním, že případ dále nepokračuje.

Jan Fingerland: Kolik stojí bin Ládin mladší?

Hamza bin Ládin, syn Usámy bin Ládina

Už je tady zase, mohli bychom parafrázovat název jednoho filmu. Jméno bin Ládin je zpátky v debatě o světovém terorismu. Je k tomu dostatečný důvod?

Je příznačné, že nebylo jasné, kde se Hamza bin Ládin nachází, kolik mu je přesně roků ani jaký je přesně jeho cíl. V roce 2001, kdy se jeho otci podařil největší zásah do srdce západu, byl ještě dítě. Pobýval snad v Íránu, později Afghánistánu. Když mu nedávno bylo kolem třicítky, vynořil se jako někdo, kdo chce pokračovat ve stopách svého slavného otce.

Vydal několik audioprohlášení, v nichž vyzýval k boji proti západu, sliboval se pomstít za smrt svého otce a chtěl vyvolat ve své otčině povstání proti vládě. Saúdská Arábie ho proto na dálku zbavila občanství a Američané slíbili milion dolarů za informace o místě jeho pobytu.

Teď je tedy mrtev – přinejmenším podle zpráv důvěryhodných amerických médií, které se odvolávají na nejmenované činitele tamních tajných služeb. Není úplně jasné, kde byl zabit, kdo podnikl nálet, ani zda bylo cílem útoku zlikvidovat právě Hamzu. Je ale dost důvodů se domnívat, že pokračovatel Usámy bin Ládina je skutečně odstraněn ze hry.

Válka v Sýrii rozhodně neskončila. Ta nejhorší bitva teprve přijde v provincii Idlib, varuje novinář Szántó

Novinář a bývalý zahraniční zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó

Organizace Islámský stát (IS) je v Sýrii podle americké vlády na pokraji definitivní vojenské porážky. Jiné povstalecké skupiny drží poslední větší baštu, kterou je město Idlib a jeho okolí. Jak je to ve skutečnosti? Otázka pro novináře a zahraničního zpravodaje České televize na Blízkém východě Jakuba Szántó.

Přitom nikdy nebylo úplně jasné, jaké bylo jeho postavení. Zejména zda by byl jen symbolem se slavným jménem, anebo někým, kdo by organizaci skutečně vedl.

Pravděpodobnější je první varianta, Hamza neměl velké bojové zkušenosti ani kontakty, neměl ani šanci je získat. Měl jen štěstí, že v roce 2011 nebyl přítomen v Usámově skrýši v pákistánském Abbóttabádu. Ukázalo se ovšem, že Usámův nástupce v čele Al-Káidy Ajmán Zavahrí není příliš charismatický muž a Al-Káidě by prospělo, pokud by alespoň formálně stanul v jejím čele někdo přitažlivější.

Potíže s konkurencí

Už za Usámova života byla Al-Káida hlavně síť nezávislých regionálních buněk na několika kontinentech, které se spíš koordinovaly, než by byly řízeny, a tento trend se posílil po Usámově smrti v roce 2011. Dnes má nejvíce útoků pod hlavičkou Al-Káidy na svědomí Al Šabáb, nezávislá organizace působící hlavně v Somálsku.

Al-Káida sází na mladou krev. Nadějí pro teroristy je Hamza, syn Usámy bin Ládina

Bojovník teroristické sítě Islámský stát (ilustrační snímek).

Propaganda teroristické sítě Al-Káida se mění. Sází na nové technologie a mladou krev, píše server americké televize CNN. Nově prezentované propagandistické materiály mohou být důkazem toho, že se tato radikální skupina snaží oživit svou globální přitažlivost. A používá k tomu i novou generaci rodiny svého někdejšího vůdce, Usámy bin Ládina.

Skutečnost je ale složitější, protože část Al-Káidy se přerodila do Islámského státu v Sýrii a Iráku, což byla organizace v řadě ohledů odlišná od Al-Káidy, s jinými cíli a také mnohem úspěšnější, pokud budeme měřit rozsahem území, které měla pod kontrolou.

Zatímco bin Ládinova Al-Káida byla hnutím vyvrženců, kteří měli za cíl páchat okázalé atentáty na západě, Islámský stát ovládl rozsáhlé prostory a vybudoval kvazistát, se kterým měly problém armády několika zemí. V době, kdy zemřel Usáma bin Ládin, byl jeho program tak trochu zastaralý.

A v neposlední řadě,  Al-Káida působící v Sýrii se několikrát přejmenovala a zastřela svou identitu. Na rozdíl od Islámského státu si dávala pozor, aby si svým radikalismem zbytečně neznepřátelila místní obyvatele a také se od IS naučila vytvářet enklávy pod vlastním velením.

Syrská otázka

V současné době je hlavní silou v Idlíbu, posledním teritoriu na severozápadě Sýrie, které se syrské vládě ještě nepodařilo dobýt. Tamní potomek Al-Káidy ovšem své síly soustředí hlavně na boj s jinými povstalci, včetně těch mnohem umírněnějších. Je otázkou, zda by se právě tato odnož, vystupující nyní pod názvem Haját Tahrír aš-Šám byla ochotná dělit o vliv a prostředky s někým, kdo má jen známé jméno.

Jan Fingerland

Smrt Hamzy bin Ládina tuto kapitolu uzavřela. Mnohem větší senzací by byla smrt nebo zajetí Abú Bakra Bagdádího, muže, který založil Islámský stát a předpokládá se, že stále žije. Ovšem i jemu se stalo totéž, co Usámovi bin Ládinovi – dočkal se úpadku svého projektu. Teď se zdá, že ani pokus oživit značku bin Ládin nebude úspěšný a zanikne jedna rodinná tradice.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio