Jan Bednář: Jihokorejský prezident a jeho aktivity v americko-severokorejském summitu

28. květen 2018

Nečekané sobotní setkání jihokorejského prezidenta Muna Če-ina se severokorejským vůdcem Kimem Čong-unem znovu oživilo naději, že se přes dosavadní problémy uskuteční Kimova schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

A že přece jen bude dosaženo dohody, která by znamenala kýženou „denuklearizaci“ korejského poloostrova.

Severokorejský diktátor nastavuje lidskou tvář. Poloboha v režimní propagandě nahradil moderní muž

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in

Severokorejský diktátor Kim Čong-un učinil od začátku letošního roku výrazné diplomatické pokroky. O víkendu ještě přidal: Severní Korea v květnu definitivně uzavře areál pro testování jaderných zbraní ve vesnici Pchunggje, oznámil v neděli mluvčí jihokorejského prezidenta Mun Če-ina.

Nejvyšší představitelé obou korejských států, Mun a Kim, se bez předchozího ohlášení sešli v pohraniční vesnici Pchanmundžomu, která v moderních dějinách hrála vícekrát důležitou roli.

Už v roce 1953 zde bylo podepsáno příměří mezi oběma Korejemi, což znamenalo konec Korejské války. Později zde byly sjednávány dohody, které alespoň na čas zmírnily napětí, včetně humanitárních gest a propouštění vězňů.

Americký prezident Donald Trump v neděli potvrdil, že pokračuje jednání mezi vysoce postavenými americkými a severokorejskými činiteli, kteří mají dohodnout podrobnosti jeho schůzky s Kim Čong-unem. Sám Trump sice minulý týden zrušil schůzku, plánovanou na 12. června v Singapuru, ale zároveň dal najevo, že v budoucnu se takové setkání může uskutečnit.

Půjde o trojstranný summit?

Kim naznačil ochotu jednat o jaderném odzbrojení. Jen zástěrka, soudí jihokorejský expert

Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem prohlásil, že Severní Korea je ochotná za určitých podmínek debatovat o svém jaderném odzbrojení.

Pro úspěch americko-severokorejského summitu bude ovšem klíčové dosažení dohody o ukončení severokorejského jaderného programu. Spojené státy požadují, aby tento krok byl „úplný, ověřitelný a nezvratný“. A právě ověřování dohody bude pro americkou stranu jistě to nejdůležitější.

Je zřejmé, že mírová dohoda na korejském poloostrově se nemůže zakládat jen na vzájemné „důvěře“ tamních politických představitelů. Ostatně až dosud žádná taková důvěra na Dálném východě neexistuje. Je jasné, že Kim bude muset přijmout účast zahraničních pozorovatelů k ověřování dohody.

Týden očima Petra Schwarze: Kolty proklatě nízko

Severokorejský komunistický vládce Kim III. tak dlouho hrozil zrušením schůzky s americkým prezidentem Trumpem, až tento summit zrušil Trump

Tak jestli jste se třeba někteří kojili nadějí, třeba pod vlivem veder, že by se mocní tohoto světa mohli snad chovat poněkud normálněji, procitněte.

Sporné také je, co si obě strany vlastně představují pod pojmem „denuklearizace“ korejského poloostrova. Severní Korea například vyslovila požadavek, aby se z Jižní Koreje stáhla americká vojska, která tam mají již desítky let své námořní a letecké základny a poskytují Jižní Koreji a Japonsku tzv. ochranný jaderný deštník ve formě americké protiraketové obrany.

Washington a nejspíš ani Soul a Tokio by patrně nesouhlasily s odchodem všech amerických vojsk z této oblasti.

Na druhé straně zůstává důležitý postoj Číny a je pozoruhodné a nadějné, že čínské ministerstvo zahraničí v pondělí vyjádřilo důvěru v to, že se schůzka Trumpa s Kimem uskuteční a že bude úspěšná.

Jan Bednář

Jejich prostředníkem v jednání je opět jihokorejský prezident Mun Če-in a objevují se zprávy, že by nakonec mohlo jít o trojstranný summit USA a obou korejských zemí, tedy o schůzku Donalda Trumpa s Kimem Čong-unem za účasti Mun Če-ina, který je v úsilí o dosažení mírové dohody na korejském poloostrově neobyčejně aktivní.

autor: Jan Bednář
Spustit audio