Jak zvládat krizi? Podporovat vlastní odolnost a pomáhat sobě i ostatním, radí psycholog

31. květen 2022

To, co dnes zažíváme, není podle psychologa Štěpána Vymětala trauma, je to nejistota. „Dlouho přetrvávající zátěž a určitá únava z výzev, kterým musíme čelit,“ popisuje v pořadu Osobnost Plus. O traumatu by se dalo hovořit jen u těch, kteří zažili rok 1968 nebo 2. světovou válku. „U většiny občanů, kteří toto nezažili, spíš půjde o vleklou únavu a u některých profesí možná i vyčerpání ze zátěže,“ dodává.

Čtěte také

Vliv na duševní zdraví měl podle psychologa už covid. „Máme i to vědecky podloženo, když se dělaly po covidu výzkumy dopadu na psychiku u české populace. A skutečně tam je ten nárůst,“ popisuje.

Ale i jen obavy z budoucnosti nás mohou podle Vymětala poznamenat.

„Mohou ničit naše tělesné i psychické zdraví, takže tomu musíme umět čelit a postavit se čelem. Je také potřeba udělat opatření na ,dobíjení baterek‘, a to z dlouhodobého hlediska. Krátkodobě je ale potřeba pracovat na snížení negativních emocí a snížení tohoto tlaku,“ nabádá.

Je tak podle psychologa potřeba podporovat vlastní biopsychosociální zdraví, podporovat odolnost, pomáhat sobě i ostatním. „To nám pomáhá zvládat krizi a zátěž,“ uzavírá.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související