Jak se v bývalé NDR hroutil komunismus

23. červen 2021

Jak to bylo s koncem socialistického Německa, respektive Německé demokratické republiky, si můžete poslechnout z archivních záznamů vysílání Československého rozhlasu. 

Po konci 2. světové války bylo Německo rozděleno na čtyři okupační zóny. A zatímco v roce 1949 vznikla spojením americké, britské a francouzské zóny Spolková republika Německo (SRN), na území sovětské zóny vznikla Německá demokratická republika (NDR).

Německo bylo pak sjednoceno až přistoupením NDR k SRN v říjnu 1990. Tomu předcházel bouřlivý, zhruba rok a půl trvající proces, který jsme se pokusili alespoň v některých uzlových bodech zachytit. Včetně reflexe klíčových momentů historie NDR.

Berlínská zeď na Postupimském náměstí v Berlíně v listopadu 1989

Dvě klíčové události dějin NDR - protikomunistické povstání z června 1953 a stavbu berlínské zdi v srpnu 1961, připomínáme prostřednictvím sumarizačních příspěvků z roku 1990, kdy byly v rámci svých výročí tyto události v dosluhující NDR obsáhlé.

Logo

Další příspěvky se už vážou ke krizi a transformaci NDR v posledním období její existence. První z nich připomíná komunální volby z jara 1989. Došlo při nich k rozsáhlým podvodům (což se později potvrdilo). Podvod představoval bezprostřední impulz k sílícím demonstracím proti východoněmeckému režimu.

Následným klíčovým momentem byl pak masový odchod východoněmeckých občanů na Západ – nejprve přes Maďarsko, a poté přes západoněmecké ambasády ve Varšavě a hlavně v Praze. Také tyto události jsme ilustrovali ukázkou z dobového zpravodajství.

A pak už to jelo

Další rozhlasové nahrávky připomínající dění v roce 1989, jsou věnovány mohutným oslavám 40. výročí vzniku NDR (které v kontextu událostí v sovětském bloku – a hlavně samotné NDR – působí jak z jiného světa). Těsně následující mocenský pád dlouholetého východoněmeckého vůdce Honeckera, pád berlínské zdi, konec ústavního zakotvení vedoucí úlohy komunistické SED, nástup nové vlády a (nejprve) velmi opatrné a posléze stále více sílící volání po sjednocení Německa.  

Útěk východních němců z NDR přes Velvyslanectví NSR v Praze na západ

Následující rok je prezentován prvními svobodnými volbami na území NDR od roku 1932, a to v březnu 1990. Komunisté v nich drtivě prohráli a na základě jejich výsledků se pak v zemi ustavila nekomunistická vláda.

Další ukázky jsou věnovány různým jednáním, která vyústila ve sjednocení Německa. Zazní také reportáž o prvním dnu měnové unie mezi SRN a NDR, která vešla v platnost 1. července 1990. Poslední zařazená ukázka je pak klíčová pasáž rozhlasové reportáže z českého vysílání rozhlasové stanice Deutschlandfunk, a to o oslavách sjednocení Německa ze 4. října 1990.

Reprízu pořadu z cyklu Archiv Plus najdete v audiozáznamu. Připravil Pavel Hlavatý. 

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související