Jak se očkuje ve světě: Indonésie řeší, jestli je vakcína halal, a izraelské zásoby se ztenčují

8. leden 2021

Vzorem v očkování je momentálně Izrael. Svou první dávku už dostalo víc než 16 procent populace, jenže země je znovu v tvrdém lockdownu a zásoby vakcín začínají docházet. Problémy s očkováním mají i jinde, například v Kalifornie se potýká s nedostatkem lidí, kteří by očkovali. Nákaza koronavirem se přitom v americkém státě nekontrolovatelně šíří. Podávat vakcínu by tak mohli po kratším školení i zubaři. Poslechněte si přehled ze světa, který připravila Martina Rasch.

Počet nakažených se v Izraeli znovu prudce zvýšil. Může za to nová, rychle se šířící britská mutace viru. Navíc, jak upozorňuje server New York Times, zásoby vakcín v Izraeli pomalu docházejí. Původně slibná vyhlídka, že bude mít země virus na jaře pod kontrolou, se teď zdá být nejistá. Zdravotnické úřady tvrdí, že přinejmenším v krátkodobém horizontu nemůže očkovací kampaň konkurovat rostoucí míře infekce.

Čtěte také

V posledních dnech čelí Izrael taky kritice ze strany lidskoprávních organizací, že do očkování nezahrnul Palestince z okupovaných území, tedy z Gazy a Západního břehu Jordánu.

Jak napsal britský Guardian, Izrael sice dodává vakcíny na Západní břeh. Ty jsou ale určené jen pro židovské osadníky.

„Izrael tvrdí, že až bude mít proočkovanou vlastní populaci a budou vakcíny navíc, tak je připraven pomoci i palestinské samosprávě. Zatím to vypadá, že se palestinská samospráva pokusí získat vakcíny z Ruska, ale myslím, že tam bude potřeba mezinárodní pomoc,“ shrnuje ředitelka Rady Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově Irena Kalhousová.

Palestinská samospráva, která provozuje vlastní systém zdravotní péče na okupovaném Západním břehu, už požádala Izrael o vakcíny, což rozvířilo v Izraeli debatu o odpovědnosti země vůči Palestincům, a to právě v době, kdy se zásoby vakcín ztenčují.

USA: Očkování drhne

Server celonárodních amerických novin USA Today zase píše, že vakcíny do Spojených států sice dorazily, ale zůstávají v regálech lékáren. Pokud se jejich distribuce nezrychlí, může očkování Američanů trvat roky a ne měsíce.

Z vládních dat vyplývá, že ze všech nakoupených očkovacích látek zůstává zatím nevyužito 70 procent. Denně se podaří naočkovat 200 tisíc lidí, podle ředitele Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění by jich mělo po celých Spojených státech být milion za den. 

Nizozemsko začalo ve středu

Pomalý rozjezd očkování proti covidu kritizují i třeba v dobře zorganizovaném Nizozemsku kde první vakcíny dostali lidé teprve ve středu. Stalo se tak, jak připomíná BBC, téměř měsíc po Velké Británii.

Také ve Francii se mluví o pomalém očkování. Mění se proto taktika vakcinace. Očkování by měly výrazně urychlit lékárny a taky zdravotní sestry, který by mohly dávku s očkovací látkou vpíchnout bez lékařského dohledu. 

Je vakcína halal?

Problém s očkováním má také Indonésie. Očkování by v zemi s největší muslimskou populací mělo předcházet vyjádření muslimské rady o tom, zda je očkovací látka halal neboli povolená islámem.

Čtěte také

V některých vakcínách se totiž jako stabilizátor používá želatina získaná z prasat.

Indonésie si objednala vakcíny od vícero firem, zatím ale dorazily jen od čínské společnosti Sinovac. Jak zmiňuje web televize Al Jazeera, zatímco firmy AstraZeneca, Novavax a Pfizer uvedly, že ve vakcínách žádné látky z vepřového masa nejsou, Sinovac dosud nepotvrdil,  jestli očkovací látka želatinu z prasat obsahuje.

Evropské kapacity pro Sputnik

Tento týden si kvůli vakcíně volali Angela Merkelová s Vladimirem Putinem. Německá kancléřka ruskému prezidentovi podle mluvčí německé vlády řekla, že je otevřená myšlence využít evropské výrobní kapacity pro zvýšení produkce ruské vakcíny Sputnik V. 

Zatímco Německo používá vakcínu společně vyvinutou společností Pfizer a BioNtech, Rusko začalo očkovat vlastní vakcínou Sputnik V. Ruskou očkovací látku už využívají v Srbskou nebo v Argentině.

Indie má dvě vlastní vakcíny 

Očkovat v nejbližších dnech začne taky Indie. Přednostně se budou očkovat už lidé, kterým je víc než 50 let.

Indie má dvě vlastní vakcíny: Covaxin od společností Bharat Biotech v Haidarábádu a Covishield, což je verze vakcíny Oxford a AstraZeneca vyráběná indickým sérovým institutem v Puné.

Poslechněte si shrnutí Martiny Rasch.

autoři: Martina Rasch , kac
Spustit audio

Související