Jak poznat zdravý les? Připomíná chaos

20. srpen 2022

České lesy procházejí zásadní proměnou. Po několika vlnách kůrovcových kalamit teď ekosystémy čelí nebývalému suchu, zvyšujícím se teplotám, nevyzpytatelnému počasí, takže dalším dopadům klimatických změn, které budou v nadcházejících letech stále sílit. A naše lesy – v řadě případů spíš plantáže – nejsou na tyto výzvy připravené.

Tradiční ekologická poučka praví, že zelená krajina neznamená automaticky krajinu plnou života. Vysoká biodiverzita živočichů totiž vyžaduje i vysokou biodiverzitu rostlin.

České lesy z tohoto hlediska připomínají často spíše biologické pouště.

Čtěte také

Do řádků vysázené smrky v na pohled uklizeném lese poskytují hmyzu a ptákům jen minimum stanovišť, na kterých by se jim mohlo dařit. Řadu plantáží navíc berou útokem invazní rostliny, například akát.

Zdravý a biologicky rozmanitý les spíš připomíná chaos. Stromy různého stáří, výšek a obvodu kmenů, mezi kterými najdete i usychající či už mrtvé stromy. Na zemi se pak povalují tlející kmeny.

Takový les je pro člověka sice hůře průchozí, a nevypadá na pohled tak spořádaně, ale pro přírodu představuje hotový ráj. Přitom při změně hospodaření z pasečného na výběrové takovýto zdravý les nadále zvládá poskytovat hospodářské funkce.

Celou Naturu Ondřeje Nováka najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související