Iva Pekárková: Zachraňte instituci manželství! Honem!

27. listopad 2018

Běžné pozorování dává za pravdu statistikám. Instituce manželství skutečně upadá. Má na kahánku.

V posledních pár týdnech jsem se několikrát ocitla ve společnosti přátel, z nichž každý měl partnerku a každá partnera, leckdy i mnoho let, ale nikdo se nehnal do ženění. Ani do vdávání.

Buď „nechtěli riskovat, že jim manželství pokazí vztah“, nebo odmítali „podruhé, případně potřetí strkat hlavu do chomoutu“. Pro mnohé, a nejsou to jen ti mladší, je manželství „zbytečnej vopruz“. Mnozí jiní takový svazek považují za „nemódní“.

I já bych měla mlčet: už skoro 17 let žiju se svým přítelem na psí knížku, oběma nám to vyhovuje a nechceme na tom nic měnit.

Když se před pár měsíci vyjádřil devětadvacetiletý syn mé kamarádky, že do toho se svou Monikou možná přece jen praští, hned se seběhly obě rodiny a nejmíň šest babiček a patnáct tetiček začalo připravovat svatbu. Chytily se téhle příležitosti, protože tušily, že se jim podobná už nikdy nenaskytne.

Manželství pro všechny!

Zkrátka: instituce manželství upadá. Čím dál tím víc lidí, jak se zdá, ji považuje za přežitek. A tak se přimlouvám za záchranu tohoto dávného, důstojného a – podle mnohých – osvědčeného společenského jevu.

A vím přesně, jak na to. Je to prosté: umožněte přijmout svátost manželskou stejnopohlavním párům! Na rozdíl od zcyničtělých heterosexuálů si lidé s menšinovou sexuální orientací manželství skutečně dovedou vážit.

Na rozdíl od zcyničtělých heterosexuálů taky vědí, co přesně jim sňatek přinese: totiž stejná rodinná práva jako sňatek dvou heterosexuálů. Právo na to, osvojit si dítě partnera či partnerky z předchozího vztahu.

Iva Pekárková: Co si myslí Bůh?

Bůh

Už tisíce let se lidé přou o tom, co si o té či oné záležitosti myslí Bůh. Teologové diskutují, armády bojují, církev svatá upaluje kacíře.

Být společnými pěstouny dítěte. Adoptovat si dítě z ústavu. Právo na úpravu vztahu k dětem po případném rozvodu. A řadu dalších práv, které registrované partnerství partnerům nezaručuje.

Gayové a lesby, kteří už tak dlouho bojují za to, aby je společnost skutečně přijala mezi sebe, si tohle všechno přece zaslouží! A zároveň si instituce manželství zaslouží takovou úctu a obdiv, jaké jí zcyničtělí heterosexuálové už pár desítek let odmítají přiznat.

Milé senátorky a senátoři, hlasujte, prosím, pro manželství pro všechny! Téhle slovutné, skomírající instituci to bezpochyby pomůže přežít.

Iva Pekárková

I když to možná u některých stejnopohlavních párů vyvolá krizi. Tak jako u mého kamaráda Pavla, který žije v Londýně a který svému dlouholetému partnerovi jen těžko odpouštěl, že ho nepožádal o ruku v okamžiku, kdy v Británii povolili sňatky homosexuálů. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.