Iva Pekárková: Vím, co máte rádi!

22. únor 2022

Před pár lety jsme s K. objevili v naší čtvrti milé kaféčko. Zařízení, jakému se v Anglii říkává „umaštěná lžička“. Zkrátka místo, kde se můžete dobře a lacino najíst. V téhle „umaštěné lžičce“ měli příbory vždycky čisté.

A pokud se dalo věřit diplomu hrdě zarámovanému a pověšenému u dveří, přidělila jí hygiena všech pět hvězdiček. Rozhodli jsme se, že kaféčko vyzkoušíme.

Čtěte také

„Jé, jehněčí pečeně!“ zaradoval se K. „To si dám. S hranolkama.“

Já jsem neměla moc hlad, a tak jsem se spokojila s malým řeckým salátem. Jídlo bylo vynikající.

Kaféčko je rodinný podnik. Vlastní ho Kurd jménem Rebin. Manželka vaří, dcera číšničí. Chtěli jsme mu udělat radost, a tak jsme poděkovali kurdsky – spas. A to byla chyba. Rebin si nás totiž zapamatoval.

Nějakých čtrnáct dní nato jsme se v kaféčku objevili znovu. Rebin na nás nadšeně zamával a zmizel. Usadili jsme se ke stolu a čekali, až se přijde zeptat, co budeme chtít. K. se těšil, že si tentokrát dá kebab.

Čtěte také

Ale Rebin nepřišel. Místo něj se z kuchyně vynořila dcera. Nesla talíř s jehněčí pečení a misku salátu. S vítězným výrazem to před nás postavila.

Co jsme si měli počít? Jídlo už bylo na stole. Pustili jsme se do něj. Po chvíli se nad námi zastavil Rebin, viditelně nadšený.

Jehněčí pečeně na věky věků

„Chutná vám?“ přál si vědět. „Dobře jsem si pamatoval, co budete chtít, že jo?“

„Jo, bylo to skvělý,“ řekla jsem. „Ale…“

Čtěte také

V tom okamžiku mi K. dupl na nohu. Neměl to srdce Rebinovi říct, že jsme měli chuť na něco jiného.

Na třetí výpravu do kaféčka jsme se dobře připravili. „Ty pudeš vybrat stůl a hlasitě požádáš o dnešní menu,“ nainstruoval mě K. „Já se pokusím Rebina odchytit, než zmizí do kuchyně.“

Ale naplánovaný manévr nevyšel. Jakmile jsme otevřeli dveře, Rebin utekl. A za pár minut se vrátil s jehněčí pečení. „Zachránil jsem pro vás poslední porci!“ volal nadšeně.

Iva Pekárková

Až za měsíc jsme se odhodlali znovu zajít do Rebinova kaféčka. Tentokrát jsme si jídlo objednali po internetu. Dali jsme si kebab a lososa. Podařilo se, protože Rebin nevěděl, kdo si to objednává. Zaškrtli jsme, že si to přijdeme sníst do jeho podniku.

Dcera dlouho bloudila mezi stoly, než kebab a lososa donesla k našemu. A Rebin se s nevěřícným úsměvem zastavil nad námi: „To jste vy? A proč jíte tohle? Vždycky jste si přece dávali jehněčí pečeni a malý řecký salát.“

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.