Iva Pekárková: O dvou kohoutcích na jednom umyvadle

2. květen 2023

V Anglii jsou dodnes na většině umyvadel dva kohoutky, jeden na horkou, druhý na studenou vodu. Proč, to je záhada nejen pro návštěvníky, ale i pro dlouhodobé obyvatele britských ostrovů.

Čtěte také

„K čemu to je?“ ptávají se mě kamarádi a známí. „To se po mně fakt žádá, abych ucpal umyvadlo zátkou a vodu v něm smísil? Třeba i na veřejném záchodku? Vážně to tak Angláni dělají? A nevíš, jestli existuje nějaký oficiální návod k použití? Třeba z šestnáctého století? To by mě zajímalo.“

Návodu k použití jsem se nedopátrala, ale kámoš, který na britských ostrovech už pěkných pár let jezdí s náklaďákem, soudí, že nejjednodušší postup je si pod jedním kohoutkem ruce opařit, pod druhým zase zmrazit. A sice za svými známými obyčejně nelezu do koupelny, takže to nevím s jistotou, ale nabyla jsem přesvědčení, že si moderní Britové nemísí vodu v umyvadle ucpaném špuntem, ale provádějí to právě takhle.

Čtěte také

Dva kohoutky na jednom umyvadle představovaly ve druhé třetině devatenáctého století vrchol luxusu. Bylo prý důležité, aby byla studená voda, od třicátých let téhož století už přefiltrovaná vrstvou písku, přivedená do domu potrubím a považovaná za pitnou, oddělená od teplé vody, kterou si obyvatelé většinou ohřívali sami v kotli a která za pitnou považovaná nebyla.

Koncem 19. století už se tekoucí vodou mohla pochlubit většina městských domácností a od roku 1897 se začala voda chlorovat, ale obyvatelstvo stále považovalo studenou vodu za pitnou, horkou za kontaminovanou a potenciálně nebezpečnou.

Když to funguje, proč to měnit?

Čtěte také

(Tahle představa se zřejmě v Evropě udržela po celá léta: ještě koncem 20. století by moje babička ani za nic nenatočila horkou vodu z kohoutku třeba do konvice na čaj. Do konvice bylo třeba natočit vodu co nejstudenější a tu pak na sporáku přivést k varu.)

Už začátkem 80. let 19. století vynálezce Thomas Campbell vynalezl kohoutek, který dovedl horkou a studenou vodu smíchat podle potřeby. Zdá se ale, že se v posledních 140 letech tahle vymoženost v Anglii neujala.

Iva Pekárková

I v moderních domácnostech bývají na umyvadlech dva kohoutky. Je to tradice… a kromě toho, vysvětlují někteří, je to bezpečnější pro lidi s vadami zraku: kohoutek s horkou vodou je vždycky nalevo. Jiné vysvětlení jsem nenalezla. Zato jsem objevila podivně vyhlížející hadici ve tvaru ypsilonu, kterou anglické kohoutky zkrotíte: horní konce na ně nasadíte a ze spodního konce teče voda smíchaná, o teplotě, která vám vyhovuje. Prý jsou populární i mezi lidmi, kteří milují anglické tradice.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.