Iva Pekárková: Korzáři silniček a piráti silnic

12. říjen 2021

Náš dlouho plánovaný prodloužený víkend v kopcích Severního Yorkshire jak na potvoru kolidoval s autorally, taky dlouho plánovanou, jenže my jsme o tom neměli tušení. I farmáři v kopcích nad Yorkem se dozvěděli jen pár dní dopředu, že po přístupových cestách k jejich pozemkům se budou nepřiměřenou rychlostí prohánět speciálně upravená auta – vrúúú, vrúúú, vrúúú.

Trasu rally je, jak se ukázalo, možné pozměnit. Na makadamové cestě u farmy našich kamarádů ještě předloni závodili řidiči a snad ani nevěděli, kolik zavraždili psů, koček a slepic.

Ale úřady vzaly v úvahu opakované petice několika místních rodin a taky nešťastnou smrt mladé ženy, kterou v jedné zákrutě téhle silničky před dvěma lety srazil závodník. Organizátoři museli trasu změnit.

Čtěte také

Rally trvala 24 hodin a v té době by bylo bezpečnější vůbec nevylézat z baráku.

Ale krávy potřebují napojit, poníci nasypat obroku a podrbat za ušima, plot na pastvině zkontrolovat a opravit. Turisty z trasy odkloní organizátoři závodu a policie, ale farmářům nemůžete nařídit, ať se moc nemotají po vlastních pozemcích.

Náš kamarád farmář Steve ve všem vždycky hledá to dobré. Pokoušel se o to i u téhle rally. Ale původní argument, totiž že se divocí mladí kluci při tomhle závodě trochu vyřádí a aspoň na chvíli přestanou blbnout, bohužel neprošel.

Účastníci rally, to jsou obyčejně finančně zajištění pánové v letech, kteří si mohou dovolit startovací poplatek nějakých 20 tisíc korun, o vytuněném auťáku nemluvě.

Čtěte také

Jeli jsme se Steveovou ženou Kathy za denní prací na pastvině. Vybírali jsme si obskurní silničky, kudy trasa rally nevedla, ale nezbylo nám, než na pár set metrů vjet na závodní okruh, navíc v opačném směru než závodníci.

Každou chvíli se vyřítil ze zatáčky soustředěně podmračený řidič a zahnal Kathyin pickup do škarpy. Jeden se do ní málem vyboural, ale neomluvil se ani pohledem. Zíral rovně před sebe a čekal, až se Kathy protáhne kolem něj.

Kathy na něco takového nebyla zvyklá. V Anglii bývají řidiči tak zdvořilí, že snad ani nemusíte znát pravidla silničního provozu. Všichni se můžou přetrhnout, aby vás pustili napřed.

Iva Pekárková

„Dost nemožné chování,“ poznamenala teď. „Ani ho nenapadlo vycouvat. Máte v Česku taky tak neomalené řidiče?“

„Máme,“ ujistila jsem ji. A v duchu jsem dodala: Pokud jde o zdvořilost a slušnost řidičů, máme v Česku na každé silnici permanentní rally.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio