Iva Pekárková: Arboricida – dá se to léčit?

28. září 2021

Když mi bylo sedm nebo osm, koupil si náš soused v přízemí motorovou pilu. Snad ještě větší, než byla ta z filmu Texaský masakr motorovou pilou. A jal se masakrovat. Během několika týdnů porazil všechny stromy na zahradě. Ořešák. Čtyři krásné břízky. Dvě třešně a jednu višni. Tři jabloně. Na naší rozlehlé městské zahradě nezůstalo nic.

Soused byl „domovní důvěrník“ (čti: komoušskej práskač). A kromě toho měl motorovou pilu. A tak se mezi obyvateli baráku nenašel nikdo, kdo by si troufnul mu v kácení zabránit. On ale stejně cítil potřebu vysvětlovat, čeho se který strom dopustil a proč je nutné se ho zbavit. Ořešáku na podzim opadávalo listí. Jabloně málo rodily. Višeň byl moc vysoká. Břízy stínily.

Čtěte také

Byla jsem ve věku, kdy jsem každý strom oplakala. Na tohle období nerada vzpomínám.

Když sousedovi došly stromy na naší zahradě, pokoušel se vnutit do zahrad sousedů a vyžít se na jejich stromech. Občas se mu to povedlo.

Pár let nato začal porážet stromy jeden z mých strýců. Ten to dělal pilou a sekerou, a tak ve své ničivé činnosti nebyl tak výkonný. Kácel ale se stejným zápalem. I on nám vysvětloval, čím se stromy provinily.

Arboricida je nemoc starších pánů 

Čtěte také

Až po mnoha letech mi známá psychiatrička řekla, že existuje nemoc zvaná arboricida – nepřekonatelné nutkání porazit co nejvíc stromů. Postihuje prý téměř výhradně muže ve středním či pozdně středním věku a nejspíš má co dělat s pocitem stárnutí – jedinci trpící arboricidou stromům podvědomě závidí, že jsou tak pevné, neměnné a dlouhověké.

Na tuhle nemoc prý často zaberou psychotropní léky. Bohužel jedinci arboricidou trpící bývají přesvědčení, že jsou naprosto zdraví. To jen stromy jsou nemocné.

Letos se na síti objevily informace o nezvyklém počtu starých, krásných stromů, po kterých zbyly jen pařezy. Třeba ty tři sta let staré duby na hrázi rybníka. K jejich pokácení by jeden arboricidní jedinec nestačil, museli na ně poslat celou dřevorubeckou četu.

Iva Pekárková

A jedinec, který je zavraždil v zastoupení, vysypal z rukávu celou kupu důvodů, proč je nutné je porazit, jeden hloupější než druhý.

Přemýšlím, jestli i on trpí arboricidou. Anebo za tím byly jenom prachy? Chamtiví jedinci se ve svém ničení těm arboricidním snadno vyrovnají.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio