Iva Pekárková: Den, který pohřbil zdravý rozum

14. září 2021

Tak jako každý, i já se dobře pamatuju, kde přesně mě 11. září 2001 zastihly první zprávy o nečekaném a mozkem běžného člověka bez duševních chorob zcela nepředstavitelném útoku. Kdy mi došlo, co všechno tenhle teroristický čin způsobil, na to se už tak přesně nepamatuju. Ale myslím, že to bylo asi tak půl roku nato.

Jeden český novinář přivezl z Ameriky úžasný, skoro čtyřhodinový film o tom, co se „ve skutečnosti“ stalo, podle názoru „expertů“ z řad politologů, stavebních inženýrů, odborníků na trhaviny, statiků. Na promítání, jak řekl, pozval jen vybrané jedince, kteří tyhle informace „unesou“.

Čtěte také

Seděli jsme v setmělém sále jako zařezaní, sledovali video a poslouchali hlas, který nám s příjemnou dikcí vykládal – a „dokládal“ to záběry z pádu Dvojčat , že do nich ve skutečnosti žádná letadla nenarazila, že v jejich nosné konstrukci byly nastraženy tuny trhavin a že tohle celé ve skutečnosti spískala americká CIA, aby 

Nebylo tak docela zřejmé, za jakým účelem tohle CIA spískala, ale film byl tak hezky sestříhaný a hlas tak přesvědčivý, že se mezi námi našlo jen pár jedinců, kteří si o jeho pravdivosti troufli nahlas zapochybovat. Většina z nás odcházela dokonale zmatena, ochotná od téhle chvíle pochybovat o jakékoli „oficiální pravdě“.

Možná že lidé, kteří pamatují na vraždu prezidenta Kennedyho, zažili něco podobného. Naše generace ne.

Kdy začala éra dezinformací?

Sutiny dvou nejvyšších newyorských budov pod sebou pohřbily 2606 lidských životů, miliony nadějí – a taky zdravý rozum.

Čtěte také

Možná se mnou experti nebudou souhlasit, ale mně se čím dál tím víc zdá, že právě útokem na Světové obchodní centrum začala celosvětová éra stihomamu, skvěle připravených dezinformačních kampaní, hybridní války, propagandy, která dnes už nemá za úkol lidi přesvědčit o nějaké údajné pravdě, ale zmást je tak dokonale, že nebudou věřit ničemu a pravda pro ně přestane být důležitá.

Islamistický útok 11. září pomohl vzniknout Éře dezinformací, ale ta má dnes s muslimskými radikály pramálo společného.

Iva Pekárková

Skupině lidí s vymytými mozky se podařilo to, v co ani nedoufali: dokonale zmást celý svět a způsobit, že místo informací dnes máme „názory“. Jistě, nebyli to zdaleka jen oni. Možná by éra dezinformací začala tak jako tak – moderní technologie pro ni vytvářejí vynikající podmínky. Ale možná by začala později a nepropadlo by jí tolik lidí. Možná by si svět o něco déle zachoval zdravý rozum.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio