Boj s terorismem přestává být v Americe téma. Další volby budou rozhodovat domácí otázky, míní amerikanista Pondělíček

15. září 2021

Předčítání jmen obětí, minuty ticha i údery zvonu – to vše a mnoho dalšího bylo součástí pietních akcí k uctění památky teroristických útoků z 11. září 2001 ve Spojených státech. Jaké nálady a jaké otázky vyvolává událost dvacet let poté? Jak Amerika vnímá téma boje s terorismem dnes? A co pálí Američany nejvíc?

11. září je pořád bolavou ranou v americké duši. S tím, jak nastupuje nová generace ale vidíme, že se vnímání samozřejmě posouvá. Zdaleka ale ještě nenastává moment, že by to opouštělo přímou historickou paměť a stávalo se to dějinami, upozorňuje v pořadu Jak to vidí... amerikanista Jiří Pondělíček.

Navíc vidíme, že jednota, kterou vzpomínání dříve vzbuzovalo, se dnes trošku drobí i vlivem současného politického rozdělení.

Rozdělená Amerika

Jiří Pondělíček naráží na reakci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který zaútočil na bývalého prezidenta George Bushe. Ten ve svém projevu mluvil o nebezpečí extremismu i domácího původu. To Donald Trump vztáhl na sebe a na své příznivce a Bushovi vzkázal, že by měl mlčet, protože právě on vtáhl Ameriku do válek na Blízkém východě. To je něco, co dříve zvykem nebývalo.

Polarizace v Americe se dá ale podle Pondělíčka vystopovat daleko dříve. Právě už za vlády George Bushe mladšího. Infuze morálních a etických témat do voleb, které mnoho voličů mobilizují, ale většinou také vedou k silné polarizaci, je podle mnohých jedna z příčin, proč je Amerika dnes tak rozdělená.

Domácí půda

Faktem ale je, že teroristický útok z 11. září Ameriku sjednotil. Projevil se tam efekt tzv. válečného prezidenta, vrchního velitele v období války. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že krátce po útocích byla podpora George Bushe ohromná, kolem 80 %. Donald Trump neměl nikdy, s výjimkou období těsně po nástupu do funkce, většinovou podporu. Joe Biden ji nyní ztratil v důsledku nešťastného odchodu z Afghánistánu.

Podle Jiřího Pondělíčka je však jen otázkou času, jak dlouho se ještě bude o Afghánistánu mluvit. Voliče to jistě šokovalo. Myslím si ale, že až pomine mediální pokrytí této události, velká část Američanů na Afghánistán zapomene. Ostatně mnoho z nich stažení podporovalo.

Jasné ale je, že boj s terorismem už nemá takovou sílu jako dřív, respektive nemá sílu někomu vyhrát volby. V dalších volbách budou rozhodovat spíše domácí otázky jako inflace, nedostatek pracovních sil nebo sociální a zdravotní zabezpečení, uzavírá amerikanista.

Další témata rozhovoru: odvolací volby v Kalifornii; poslední dny Donalda Trumpa v Bílém domě; nový plán boje proti coronaviru v Americe; dopady stažení vojsk z Afghánistánu; priority agendy prezidenta Bidena.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.