Iva Pekárková: Jak to vypadá v Británii

5. říjen 2021

Už léta sleduju, jak zkreslené zprávy o Anglii si člověk může přečíst nebo poslechnout v českých médiích. Stačí, aby v londýnských docích shořel sklad banánů – zpráva, které si tady všimne málokdo – a už se v českých novinách objeví titulky typu „Východní Londýn v plamenech“.

Pánové, kteří povětšině do Spojeného království nikdy nezavítali, mi důležitě vysvětlují, že městské čtvrti, do kterých běžně chodím tlumočit a nikdy jsem se tam nesetkala s projevem nepřátelství, jsou ve skutečnosti no-go zóny, kde, abych se vyjádřila citátem z jistého seriálu, „bílej nepřežije deset minut“. Oni to vědí líp než já – vždyť o tom četli v dezinformačním médiu.

Čtěte také

Až minulý týden se mi zazdálo, že novinky, které si můžete v Česku přečíst o Anglii, víceméně odpovídají skutečnosti.

Opravdu tu máme o nějakých 100 tisíc řidičů náklaďáků méně, než bychom potřebovali. Skutečně je tu velký nedostatek pohonných hmot. Většina benzínek je zavřená, u jiných musíte vyčekat mnohahodinovou frontu. Ještě jiné v posledních pár dnech využily situace a prodávají benzin za téměř trojnásobek normální ceny.

Na vlastní oči jsem viděla chlapíka, který s kanystrem v ruce bloumal ulicí a žebral o benzin – zdálo se, že bezúspěšně. Přítelkyně našeho kamaráda, která až donedávna tvrdila, že je dobré mít nádrž skoro prázdnou, aby zloděj, který vám ukradne vůz, daleko nedojel, vyčekala půldenní frontu u benzinky, naplnila nádrž, co nejvíc to šlo, a ještě si natočila do kanystru. Je to tak: lidé zpanikařili.

Vláda to nezvládne, musíme se o sebe postarat sami 

Čtěte také

A ti, kdo pamatují druhou světovou válku, anebo ji znají z vyprávění svých dědečků, si dělají zásoby potravin a pitné vody. Snad s ještě větší pílí než před půldruhým rokem, když se všichni báli covidu. Kdo to umí, zavařuje o sto šest. Mnozí se bojí, že „to vláda prostě nezvládne, každý se bude muset postarat sám o sebe a o své blízké“.

Věřím, že situace v následujících týdnech a měsících nebude tak kritická, jak se mnozí obávají. Je ale možné, že nám pokazí vánoční nakupování. Mně osobně to žíly netrhá, ale pro mnohé je to tragédie.

Iva Pekárková

Když se zeptáte Angličana, kdo za tuhle podivnou krizi může, skoro určitě řekne: „Brexit“. Je věru těžké najít někoho, kdo v referendu hlasoval pro odchod… anebo kdo to přizná. Vypadá to, že většina Britů by chtěla zpátky do Evropy. A politikům vyčítají, že je podvedli.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio