Iva Pekárková: Kdo smí nadávat černochům?

18. leden 2022

K.-ova kolegyně Kisha stála na nástupišti v uniformě a placaté čepici, kterou si musela sponkami přidělat k hlavě, protože jí pořád padala přes oči, na krku měla píšťalku, v ruce plácačku a vypravovala vlaky.

Kisha je maličká. Pokaždé, když vyfasuje uniformu, musí ji přešít, aby nezakopávala o nohavice a necourala šosy po zemi. V nedávné minulosti by sotva mohla dělat výpravčí, nejspíš by jí rovnou řekli, že je na takovou práci podměrečná.

Čtěte také

Nic takového si dnešní zaměstnavatel naštěstí nemůže dovolit. A tak je z Kishy skvělá výpravčí. Jediné, čemu musí čelit, jsou donekonečna opakované „vtipy“ ze strany kolegů i pasažérů. Na téma, že ji na nástupišti není vidět nebo že by se měla držet tyče pokaždé, když kolem projede vlak, aby ji závan větru nesmetl.

Kisha by si mohla stěžovat, že si ji kolegové dobírají, a vedení by to jistě řešilo. Ale Kishu to ani nenapadne. Holka narozená v jamajském Kingstonu se o sebe dovede postarat. Umí nadávat mnohem líp než špačci, hned v několika nářečích.

Před pár dny se na peróně událo drama. Z vlaku poněkud kolísavě vystoupil urostlý chlapík, pohlédl na Kishu ze skoro dvoumetrové výšky a vykřikl: „Vypadáš jak vopice z cirkusu! Černá vopice! Jo!“

Čtěte také

A byl by odkráčel, kdyby mu náhodný kolemjdoucí tak trochu nepodrazil nohy. „Co si to dovoluješ!“ syčel na něj. „Takhle jí nadávat! Rasisto jeden!“

Chlapík se sbíral ze země. Vychytrale pohlédl na svého protivníka a pravil: „Já jí nadávat můžu, náhodou. Já sem taky černej, jestli sis nevšim. Já můžu nadávat všem černochům a rasismus to není.“

Já jsem černej! Smím nadávat černochům

Kolemjdoucí, náhodou běloch, zalapal po dechu a radši honem zmizel.

Čtěte také

Mezitím se z kabiny vynořila řidička vlaku, bílá Angličanka. Slyšela, k čemu pasažér přirovnal Kishu, a podlomila se jí kolena. Dopotácela se k nejbližší lavičce, svezla se na ni a pološeptem opakovala: „To přece není možný! To není možný! To není možný!“

Vzhledem k tomu, že se zhroutila řidička, bylo potřeba odstavit vlak. Cestující vystoupili, na peróně nastal chaos.

Iva Pekárková

A zatímco všichni běloši v okolí vrtěli hlavou a chytali se za ni, omdlívajíce hrůzou, černoši se skvěle bavili. Kisha slovního útočníka seřvala nejčistší jamajštinou, jak se na holku z Kingstonu sluší, a ten utekl.

Pak se zasmála a vydala se křísit všechny bílé, kteří omdleli zděšením.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.