Iva Pekárková: Jak zkrotit Vánoce

6. prosinec 2022

Kámoška Míla, žena, která každoroční předvánoční třeštění snáší stejně nedobře jako já, se rozhodla, že tentokrát mu unikne. A za tím účelem odjela… do Thajska. Kdyby se mi svěřila se svým plánem, byla bych jí o něm řekla své. I já jsem před lety strávila Vánoce v Thajsku. Míla to ale neudělala. A tak utrpěla šok.

Čtěte také

„Ivo!“ napsala mi dva dny po příjezdu. „Nevěřila bys tomu, ale je to tu horší než v Čechách. Na ulicích bliká asi tak milion neonových Santů. Všude visí pětimetrové sněhové vločky a blikají všemi barvami. Nejspíš tady v subtropech nikdo neví, jak vypadá sníh.

Na vlastní oči jsem viděla tygrovanýho soba Rudolfa! V lobby mýho hotelu jedou koledy čtyřiadvacet hodin denně! A kdyby jen to! Tohle jsou jejich elektronický verze, s pořádným kusem Asie. Hele, mně to přijde, jako že si lidi tady neuměj představit evropský Vánoce, ale o to snaživěj je napodobujou. Mě z toho picne!“

Čtěte také

Buddhistické Thajsko je ke křesťanství evropského typu velmi tolerantní, ale - jak se zdá - mnoho o něm neví. V Bangkoku se dávné svátky klidu, rodinné pohody a zapálených svíček proměnily v extrém komerce a pochybného vkusu ještě o něco víc než v Evropě nebo v Severní Americe.

Chybí v nich, kromě křesťanské víry (která ostatně ani v Evropě není všeobecně rozšířená), to nejzákladnější: oslava návratu Slunce. V subtropickém Thajsku je letní den zhruba o hodinu delší než ten zimní a s výjimkou lidí z kmene Jao, kteří do Thajska zřejmě přišli ze Sibiře, návrat Slunce nikdo nevítá. Mnozí zato vítají příjezd turistů – a snaží se je ze všech sil přinutit, aby co nejvíc nakupovali. Napodobují „bělošské“ Vánoce, jak nejlíp umějí… a neumějí to.

Kde je bezpečné trávit Vánoce?

Z Vánoc se stal komerční svátek tak vlezlý, že na světě zbývá jen pár míst, kde vás nezasáhnou. Pokud ovšem nechcete strávit advent zrovna v Somálsku, v Afghánistánu pod nadvládou Talibánců anebo v zemi praktikující wahhábismus, zdá se nejbezpečnější Vánoce strávit tam, kde se slaví v duchu dávné tradice.

Iva Pekárková

Já si k tomu vybrala farmu svých přátel v Severním Yorkshire. Budeme mít krocana a fíkový pudink (ano, ten, co ho polijete ginem a zapálíte), na stěně bude viset věnec, který nejmladší dcera Win upletla z borovicových větví, a na stole budou hořet bílé svíčky. Společně se pomodlíme, i když mezi námi bude víc ateistů než věřících. Oslavíme Vánoce co nejtradičněji, a tím je zkrotíme. Vyhneme se všemu komerčnímu a zachráníme jejich duch.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.