Itálie je až do ledna v nouzovém stavu, roušky jsou povinné i venku, píše La Repubblica

8. říjen 2020

Dekret premiéra Giuseppe Conteho o přísnějších opatřeních proti šíření nemoci covid-19 podepsal už i prezident Sergio Mattarella. 

Nová pravidla platí od 15. října, povinné roušky ale hned, tedy od čtvrtka. „Dodržujte přísná opatření a chovejte se obezřetně i doma,“ vyzval předseda vlády Conte. Dodal, že pokud se počet nakažených zvýší, komplikované může být například i hlasování v parlamentu.

Čtěte také

Opatření o nošení roušek ve venkovních prostorech je povinné v případě, že jsou občané v blízkosti dalších lidí. Tedy s těmi, se kterými nežijí ve společné domácnosti. Za nerespektování pravidel hrozí pokuta v přepočtu až 27 tisíc korun. Itálie se s venkovními opatřeními přidává ke Španělsku, Turecku nebo belgickému Bruselu.

Přísnější opatření mohou v Itálii nově přijímat i jednotlivé regiony. Je ale přísně zakázáno je uvolňovat nad pravidla uložená na státní úrovni.

Další novinkou je rozšíření italského seznamu rizikových zemí. Negativní test musí mít cestující po příjezdu (či příletu) z Chorvatska, Řecka, Malty, Španělska, části Francie, Holandska, Belgie, Anglie a také Česka, píše La Repubblica.

Trump v Bílém domě osiřel

Prezident Donald Trump se vrátil do města duchů v Západním křídle Bílého domu. Svému doktorovi řekl, že se cítí skvěle. Jeho bizarní den ve Washingtonu popsalo Politico.

Na první pohled běžná středa v prezidentově sídle rozhodně nebyla normální. Trump byl dopoledne tradičně aktivní na Twitteru a potom v časných odpoledních hodinách sestoupil z rezidence do Oválné pracovny, aby uspořádal briefingy. Byl to poprvé, co prezident - stále infikovaný koronavirem - opustil své zapečetěné obytné prostory od pondělního návratu z nemocnice.

Čtěte také

Stůl před jeho kanceláří byl plný roušek a dalších ochranných pomůcek pro zaměstnance. Západní křídlo Bílého domu také nebylo obvyklým rušným úlem činnosti. Místo toho bylo téměř opuštěno s mnoha jeho zaměstnanci v karanténě.

„Je to nakažlivá smrtící nemoc. Cítím se, jako bych tu žil v nějakém surrealistickém filmu,” řekl v televizi CNN neurochirurg Sanjay Gupta, který hovořil o zvládnutí ohniska okolo amerického prezidenta. Bílý dům navíc stále „mlží“ u otázek o Trumpově zdraví. I přesto, že se prezident údajně cítí dobře, jeho kancelář neuvedla, kdy byl naposledy testovaný a neobjasnila ani původ ohniska.

Léčba za 2 miliony

V neposlední řadě Trump pracoval na bizarním videu, ve kterém během téměř pětiminutového monologu hovořil o svých zkušenostech s koronavirem. Tvrdil, že infuze experimentálního léku s protilátkami, kterou dostal, byla „léčbou“ nemoci. Pak slíbil, že dávky jsou téměř připraveny k distribuci.

„Chci, aby se každému dostalo stejného zacházení jako vašemu prezidentovi,“ řekl Trump a vyhnul se tvrzení, že celá jeho léčba podle některých odhadů stála více než 100 tisíc dolarů (v přepočtu více než dva miliony korun), dodává Politico.

Celý přehled tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související