The Independent už ví, co Boris Johnson řekne o dohodě s EU. Vyzdvihne prý „rekordní“ rychlost

30. prosinec 2020

Zástupci Británie a Evropské unie podepíšou dohodu o vzájemných vztazích po brexitu. Premiér Boris Johnson chystá projev, ve kterém vychválí potvrzené „řešení“ desetiletých střetů se zbytkem Evropy. Informace o tam, co řekne, má deník Independent.

„Dosáhl jsem něčeho, o čem nám bylo řečeno, že je to nemožné.“ Tak prý premiér označí historickou legislativu předtím, než projde oficiálním schvalovacím kolečkem.

Podle Johnsona smlouva rozhodně neobsahuje výrazné mezery, které by poskytly prostor budoucím střetům mezi Británií a společenstvím. Bude tvrdit, že dohodu zajistil rekordní rychlostí.

Čtěte také

A to na začátku debaty, proti které mnozí poslanci protestovali. Podle nich je „výsměchem“ při pokusu o zkoumání dokumentu, který má více jak 1200 stránek a byl zveřejněn teprve v úterý odpoledne.

O výsledku ale není pochyb. Nekompromisní Evropská reformní skupina se připojí k labouristům při hlasování pro, zatímco Liberální demokraté oznámili, že jsou se Skotskou národní stranou proti dohodě. Šéf Liberálních demokratů Sir Ed Davey označil obchodní dohodu za „ošuntělou“ a dodal, že jde o špatnou smlouvu, která zhorší životy lidí.

Ještě předtím, než parlament návrh zákona schválí, předseda vlády podepíše samotnou smlouvu, kterou dovezou z Bruselu ve stroji Královského letectva a v doprovodu úředníků Velké Británie a Evropské unie.

S možnými změnami ve Sněmovně lordů se očekává, že ji královna Alžběta II. odsouhlasí ve čtvrtek ráno. Následující den Spojené království opustí jednotný trh a celní unii, dodává Independent.

Biden kritizuje rychlost očkování

Nově zvolený americký prezident Joe Biden kritizoval distribuci vakcín v Americe a slíbil, že zrychlí tempo očkování. Píše o tom deník New York Times.

Tři týdny před nástupem do funkce nazval Biden očkování Američanů za „největší operační výzvu, jaké národ čelí“. Budoucí šéf Bílého domu také nabídl pochmurné hodnocení příštích měsíců. Začátek roku 2021 označil za velmi těžké období a vyzval občany, aby učinili nezbytné oběti k překonání pandemie.

Čtěte také

„Bude to vyžadovat veškerou sílu a odhodlání, které jako Američané máme,“ upřesnil.

Biden rovněž varoval, že pokud bude pokračovat současné tempo podávání vakcín za prezidenta Donalda Trumpa, očkování národa bude trvat roky, ne měsíce. Současně oznámil, že nařídil svému týmu, aby připravil agresivnější strategii. Podle jeho slov „pohne nebem a zemí, aby se věci rozběhly správným směrem“.

Federální úředníci uvedli, že cílem bylo, aby do konce roku dostalo první očkování 20 milionů lidí. Od pondělního rána bylo po celé zemi rozesláno více než 11 milionů dávek vakcín od firem Pfizer a Moderna, ale dávku obdržely jen něco přes 2 miliony lidí.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala.

Spustit audio

Související