The Washington Post: Tři bývalí američtí prezidenti se nechají proti covidu naočkovat veřejně, Trump zatím mlčí

4. prosinec 2020

Americký prezident Donald Trump má před sebou poslední výzvu, která je zároveň ta největší. Má na to, se ptá v deníku The Washington Post politický reportér a analytik Aaron Blake.

Čtěte také

Tři bývalí američtí prezidenti obou hlavních politických stran – Barack Obama, George W. Bush a Bill Clinton – oznámili, že se nechají před televizními kamerami očkovat vakcínou proti nemoci covid-19. Proto, aby rozehnali obavy veřejnosti. Stejný úkol teď čeká i na odcházejícího šéfa Bílého domu. Podle Blakea to bude pro Trumpa možná nejvýznamnější výzva celého jeho čtyřletého období.

S několika vakcínami v závěrečných fázích schvalování, a nadějí na jejich rozsáhlé nasazení v nadcházejících týdnech a měsících, je ale Trump prozatím zaměstnán jen úsilím zůstat ve funkci. V minulosti sice často oslavoval rychlý vývoj vakcín, ale protože volby prohrál, zajímá ho víc touha po uznání za svou dosavadní práci než stále větší problémy s pandemií v USA. Nový americký prezident Joe Biden už řekl, že pokud mu to doporučí lékaři, očkovat se nechá. 

Každodenní počet obětí teď ve Spojených státech překonávají smutné rekordy.

Jednání o brexitu jde do finále

Rozhovory zástupců Evropské unie a Británie o uspořádání vzájemných vztahů po brexitu stagnují. Podle Londýna Brusel neustále upevňuje vyjednávací pozici a brání možnému pokroku. Téma po britský The Guardian.

Čtěte také

Diskuze o obchodních podmínkách se ve čtvrtek vrátily o krok zpět, píše se v deníku. V rámci mnohahodinového jednání bylo častým tématem právo na rybolov, za které lobbuje především Francie.

Premiér Jean Castex dokonce navštívil největší přístav v zemi, kde varoval, že jeho vláda musí dělat velké kompromisy, jinak se pobřežní komunity musí připravit na „novou éru“.  Castex slíbil národní solidaritu s dotčeným územím a zopakoval, že Francie nepřijme obchodní a bezpečnostní dohodu se Spojeným královstvím za každou cenu. 

„Unie přináší do vyjednávání nové prvky. Průlom je stále možný i v příštích několika dnech, ale tato vyhlídka se snižuje,“ cituje The Guardian skeptické zdroje z britského kabinetu.

Vyjednavač unijního bloku Michel Barnier by se mohl v pátek vrátit do Bruselu, aby informoval úředníky a diplomaty o nejnovějším vývoji. Obtížná finální jednání pak čeká o víkendu. Sám Barnier prý ale balancuje na hranách zadání unijních zemí. Času už ale mnoho není – přechodné období končí s 31. prosincem 2020.

Francie vzpomíná na svého prezidenta

Francie vzpomíná na svého exprezidenta Valéryho Giscarda d’Estainga. Emmanuel Macron ve své řeči připomněl, jak státník zemi změnil. Na 9. prosinec pak vyhlásil den smutku, píše deník Le Monde. „Jsou-li naše životy svobodnější, je to díky jeho odvaze,“ připomněl d’Estaingův nástupce.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související