Bude létání jen pro lidi očkované na covid? Australská letecká společnost o tom vážně uvažuje, píše BBC

24. listopad 2020

Cestující na mezinárodních leteckých trasách budou v budoucnu zřejmě muset prokázat, že jsou očkovaní na covid-19, píše BBC. Myslí si to šéf australské vlajkové letecké společnosti Qantas Alan Joyce. Serveru řekl, že podle toho, co ví od ostatních kolegů z odvětví, mají stejný názor i v dalších aerolinkách.

Čtěte také

Až bude vakcína dostupná, zahraniční klienti společnosti Qantas mířící do Austrálie a lidé cestující ze země budou požádání, aby doložili, že jsou očkování. Podle Joyce bude takový přístup nutností.

Nový Jižní Wales v pondělí otevřel hranice se sousedním státem Victoria po několikaměsíční uzávěře. Dlouho se tak nelétalo na jedné z celosvětově nejrušnějších tras mezi Melbourne a Sydney. Austrálie zaznamenala necelých 28 tisíc nakažených koronavirem a na 900 úmrtí, uzavírá BBC.

Pomáhá pandemie klimatu?

Pandemie nemoci covid-19 měla jen minimální vliv na zvyšující se koncentraci CO2 v atmosféře. Zprávu, ve které to uvádí Světová meteorologická organizace, cituje Al Džazíra. Emise oxidu uhličitého letos dramaticky klesly vzhledem k opatřením, která výrazně omezila dopravu a průmysl. Na růstu koncentrace plynu v ovzduší se to ale podle vědců projevilo jen nepatrně.

Čtěte také

Emise CO2 se v letošním roce snížily o 17 procent, píše list. Křivku růstu koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře to nicméně příliš nezploštilo. Podle vědců je k tomu potřeba dlouhodobě omezovat emise skleníkových plynů, mezi které CO2 patří. Jeho množství v ovzduší rok co rok roste. A i když data za letošní rok ještě nemohou být kompletní, dosavadní údaje z monitorovacích stanic naznačují, že i v roce 2020 bude tento trend pokračovat.

Pandemie nicméně ukázala možnosti boje proti globálnímu oteplování. Podle vědců je díky ní už jasné, že nutné změny jsou ekonomicky únosné, technicky možné a běžný život lidí zásadně neovlivní.

Včely si uvědomují svou velikost

Včely umí létat do stran, aby se při letu vešly do těsných míst, píše server NewScientist. Už dříve vědci přišli na to, že čmeláci mění způsob svého letu podle okolního prostředí, což naznačuje, že i přes jednoduchost jejich nervové soustavy mají dobrou představu o tvaru a velikosti svého těla. Vědecký tým s australské univerzity Nového Jižního Walesu se experimentálně pokusil zjistit, jak jsou na tom medonosní příbuzní čmeláků.

Čtěte také

Ukázalo se, že včely mají stejnou schopnost jako čmeláci. Neznamená to, že by si uvědomovaly samy sebe nebo se třeba poznaly v zrcadle. Pokus ale ukázal, že včely mají mnohem vyvinutější smysl pro svůj tvar a velikost, než se dosud myslelo.

Může se zdát, že nejde o velkou věc, podle vědců ale průlet úzkou mezerou vyžaduje poměrně složitý výpočet. Malé děti se někdy ve vaně bojí toho, že když otevřeme odtok, vcucne je spolu s vodou – pokud lidská batolata nerozumí tomu, jak velká jsou ve srovnání s okolním světem, je poměrně překvapivé, že včely ano, uzavírá NewScientist.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související