Brexit a schválení nové vakcíny spolu nesouvisí, vyvrací deník The Independent tvrzení britského ministra zdravotnictví

3. prosinec 2020

Spojené království spustí příští týden první fázi očkování proti nemoci covid-19. Reakce na středeční zprávu plní stránky tamních novin a serverů. Komentář na stránkách listu The Daily Telegraph předvídá, že očkování může zachránit britskou ekonomiku.

Čtěte také

Vládní Úřad pro rozpočtovou odpovědnost připravil tři modely, jak by se mohlo hospodářství Spojeného království příští rok vyvíjet. Pokud vláda očkovací kampaň zvládne, může to nasměrovat Británii na cestu k nejoptimističtější ekonomické variantě. S vakcínou by tak britská ekonomika dostala pomyslný lék na vysokou nezaměstnanosti nebo zadlužování.

Deník The Independent pak vyvrací fámu, podle které mohlo Spojené království vakcínu rychle schválit jen díky brexitu. Myšlenku začal šířit ministr zdravotnictví Matt Hancock. Ve skutečnosti mají londýnské zdravotní úřady stejné možnosti jako uvnitř Evropské unie.

Británie totiž patřila mezi státy, které mohly v době mimořádného zdravotního ohrožení vydávat vlastní dočasná povolení pro zdravotní přípravky. Státy Evropské unie se ale dohodly tohoto práva nevyužít – a počkat na společné a řádné schválení vakcíny.

Opustí Slováci V4?

Vlády Polska a Maďarska blokují unijní rozpočet. Na Slovensku zas znovu ožila debata o smysluplnosti Visegrádské čtyřky. Slovenský deník Postoj se věnuje výroku šéfa Výboru pro evropské záležitosti Tomáše Valáška ze strany Za ludí, podle kterého je členství Slovenska v V4 pro Slovensko přítěží. Bratislava by si prý měla dát pauzu a hledat jiné spojence. 

Čtěte také

Komentář v Postoji tento přístup kritizuje s tím, že členství ve V4 vyvěrá ze stejné geografické polohy, sdílené minulosti nebo podobné geopolitické situace. Pauzu od střední Evropy si Bratislava zvolit nemůže. Podle komentáře si mají slovenští politici vzpomenout, že za časů mečiarismu Poláci, Češi ani Maďaři Slovensko přes palubu neházeli.

Na dění v Budapešti a Varšavě se podle Postoje vyplatí dívat optikou volebních cyklů. Postavení Jaroslawa Kaczyńského je stále křehčí a ani Viktor Orbán nebude vládnout věčně. Naopak geografickou polohou uprostřed Evropy volby změnit neumějí.

Slovenské školšké bezčasí? 

Na Slovensku je zatím otevření druhého stupně základních škol v nedohlednu. Ministr školství Branislav Gröhling je podle deníku SME zralý na demisi. Poté, co na Ústředním krizovém štábu nedokázal prosadit návrat teenagerů do školních lavic.

Čtěte také

Server Aktuality.sk připomíná, že pokud vláda nic v příštích dnech nevymyslí, může současné školské bezčasí trvat ještě dalších pět týdnů.

Stát by měl mít přitom víc zkušeností než na jaře a chápat, jak důležitá je školní docházka ze společenského hlediska. Premiér Igor Matovič prohlásil, že se o návrat žáků osobně postará. Stahování pozornosti na sebe ale přispívá spíš k chaosu, s jakým sám vládne – píšou Aktuality.sk.

Celý přehled zahraničních novin si poslechněte v audiozáznamu. Připravil Ondřej Elbel.

Spustit audio

Související