Dřív to bylo obléhání, dnes závod s časem. V Británii se šíří nový kmen koronaviru, píší The Times

21. prosinec 2020

Evropská média v pondělí věnují velkou pozornost šíření nového kmene koronaviru, který byl poprvé detekovaný na jihu Anglie. Podle britských úřadů je až o 70 procent nakažlivější než dosavadní varianty viru.

Britský deník i poukazuje na cestovní omezení, která teď vůči ostrovnímu království zavádějí státy na evropské pevnině. Noviny také připomínají, že premiér Boris Johnson o víkendu vyhlásil pro velkou část Británie nejtvrdší stupeň protiepidemických opatření.

Čtěte také

Nová mutace koronaviru je natolik infekční, že podle listu i může zpozdit jakýkoliv návrat Británie k normálnímu fungování až o čtyři měsíce.

Také podle Daily Telegraphu nově mohou nejpřísnější restrikce platit v Británii až do Velikonoc. Kvůli omezení provozu na hranicích, ke kterému přistoupila Francie, jsou ale prý v ohrožení také dodávky jídla nebo vakcín proti covidu-19.

A pokud v pondělí státy Evropské unie na svém mimořádném jednání tato dopravní omezení potvrdí, může to podle Daily Telegraphu rovněž překazit cestovní plány na konec roku statisícům Britů.

Závod s časem

Na titulní straně deníku The Times v pondělí pro změnu najdeme titulek, podle kterého „Evropa zabouchla Británii dveře“.

Londýnský list se ale také zamýšlí nad tím, jaká strategie je nyní v Británii nutná, pokud je mutace viru opravdu tolik nakažlivá. Nemusí prý už totiž stačit tvrdší uzávěra, „zrušení Vánoc“ nebo uzavření škol, ke kterému od jarní vlny v Británii nedošlo.

„Dříve to bylo obléhání. Teď je to ale závod – musíme očkovat lidi rychleji, než se mezi nimi virus stačí šířit,“ myslí si londýnské Timesy.

Britové v izolaci

Snahy kontinentální Evropy obrnit se proti šíření nové mutace koronaviru si všímá také německý magazín Der Spiegel. Jak připomíná, to vše se děje ve chvíli, kdy je konec brexitového přechodného období za dveřmi a stále nevznikla dohoda o budoucích vztazích.

Čtěte také

Z toho pramenící nejistota přitom už dříve vytvářela chaos na dopravních spojnicích s Británií. A teď jsou Britové de facto v izolaci – už deset dní před možným tvrdým brexitem, dodává Der Spiegel.

A jak daleko je nyní vlastně brexitová dohoda? Podle francouzského deníku Le Monde rozhovory každopádně pokračují. A to i přesto, že je nový vývoj kolem koronaviru poněkud zatlačil do pozadí, menší pozornost jim prý teď věnuje i britská vláda.

Ve hře je už nyní varianta, ve které by jakoukoliv vzniklou dohodu mohl schválit Evropský parlament až dodatečně. I pro tuto možnost je ale nutné najít kompromis do Vánoc, uvádí Le Monde s odkazem na své zdroje v unijních institucích.

Maďarská koalice proti Orbánovi

V Maďarsku spojuje síly tamní opozice ve snaze porazit stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána. Jak informuje maďarský nezávislý server Telex, předsedové šesti opozičních stran včetně například krajně pravicového Jobbiku, socialistů nebo několika liberálních uskupení míří na parlamentní volby v roce 2022. Do nich chtějí postavit společné kandidátky a také jediného kandidáta na premiéra.

Čtěte také

Mezi sliby má patřit například obnova svobody médií nebo právního státu, popisuje Telex s tím, že tak vzniká plnohodnotná opoziční koalice.

Dění v Maďarsku se věnuje také evropská mutace serveru Politico. Portál poukazuje na výsledky několika průzkumů veřejného mínění z posledních měsíců. Například v prosincové sondě agentury Medián klesla popularita Fideszu z červnových 40 procent na aktuálních 32 procent. Soudě podle průzkumů tak může spojená opozice mocného Viktora Orbána porazit, uzavírá server Politico.

Poslechněte si přehled zahraničního tisku, který připravil Matěj Válek.

Spustit audio

Související