Trumpův viceprezident Pence se nechá očkovat už v pátek, Biden zatím zvažuje načasování, všímá si Politico

17. prosinec 2020

Nově zvolený americký prezident Joe Biden a dosavadní viceprezident Mike Pence se nechají v nejbližší době naočkovat vakcínou proti nemoci covid-19. Oba státníci chtějí jít příkladem a rozptýlit obavy veřejnosti. Téma pro Politico.

Biden zřejmě dostane vakcínu příští týden, jak pro Politico potvrdil jeden z vládních úředníků. Přemožitel Donalda Trumpa ale v posledních dnech naznačil zvažované načasování. „Nechci brát dávky těm, kteří je nejvíc potřebují. Chci se ale ujistit, že předvedeme americkému lidu, jak je vakcinace bezpečná,” řekl nový prezident.

Postup prý konzultuje s Anthonym Faucim, jakožto budoucím lékařským poradcem své administrativy. Fauci v týdnu uvedl, že doporučuje, aby se Biden nechal očkovat co nejdříve, protože vakcína je podávána ve dvou dávkách s odstupem tří týdnů. Pokud by chtěl být Biden chráněn už před svou inaugurací, musí podstoupit očkování v nejbližších dnech.

Pence už v pátek

Stávající viceprezident Pence dostane svou vakcínu už v pátek, a to veřejně v Bílém domě. Přidají se k němu i druhá dáma Karen Pencová a také anesteziolog, generál Jerome Adams. Mike Pence bude prvním významným členem administrativy prezidenta Donalda Trumpa, který vakcínu dostane.

Čtěte také

Trump prosazoval, aby pracovníci Bílého domu vakcínu nedostali dříve „pokud to nebude výslovně nutné“. Změnil tak prvotní plány, podle kterých měli mít jeho nejbližší spolupracovníci přednost. 

Další vlivné osobnosti – od novináře Wolfa Blitzera ze CNN, po bývalého prezidenta Baracka Obamu – uvedli, že jsou rovněž ochotni nechat se veřejně očkovat, aby podpořili víru v bezpečnou vakcínu.

Velké procento veřejnosti ale stále očkování zvažuje. A to i poté, co už ji Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil pro nouzové použití už v pátek. Podle studie zveřejněné v úterý nadací Kaiser Family Foundation váhá s očkováním asi čtvrtina lidí, informuje Politico.

Britské děti mají hlad

UNICEF po víc než 70 letech zahájila humanitární pomoc v samotné Velké Británii. Agentura OSN pomáhá financovat balíčky potravin pro lidi zasažené koronavirovou krizí v Southwarku v jižním Londýně. Postará se hlavně o hladové děti. Píše o tom deník The Guardian.

Čtěte také

Organizace uvedla, že pandemie koronaviru byla nejzávažnější krizí, která postihla děti od 2. světové války. Květnový průzkum YouGov, který zadala charitativní organizace Food Foundation, zjistil, že bezmála 2,5 milionu dětí žije v domácnostech s nestálým či nejistým příjmem jídla.

V říjnu bylo zaregistrováno dalších 900 tisíc dětí v rámci programu pro školní stravování zdarma. UNICEF přislíbil grant přesahující v přepočtu 700 tisíc korun na komunitní projekt School Food Matters. Ten z těchto peněz dodá během vánočních svátků a pololetních prázdnin 18 tisíc snídaní 25 školám ohrožených dětí z rodin na jihu Londýna. K daru se připojila i firma Abel & Cole dodávající jídlo. Do krabic přidá více než tunu ovoce a zeleniny.

Podle ředitelky programů v UNICEF UK Anny Kettleyové jde o vůbec první nouzovou práci ve Velké Británii. Podpora během pandemie prý pomůže budovat silnější komunity, ale v konečném důsledku „je zapotřebí dlouhodobějšího řešení základních příčin potravinové chudoby,” cituje deník The Guardian.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související