Houba místo plastu. Oblíbená reishi funguje v čipech a bateriích

10. prosinec 2022

Na Univerzitě Jana Keplera v Linci vědci úspěšně vyzkoušeli známou houbu asijského původu reishi jako součástku v elektronice. Doteď se využívala zejména jako doplněk stravy. Nejnověji autoři studie zjišťují, zda by se z reishi daly vyrábět biologicky rozložitelné součástky do počítačových čipů nebo baterií.

Houba je ceněná například v čínské lidové medicíně. Díky svým izolačním vlastnostem chrání tlející dřevo, které rozkládá, před jinými houbami nebo bakteriemi.

Právě díky těmto vlastnostem v pokusu dokázala nahradit plastové součástky. Článek o tom vyšel v časopise Science Advances.

Houba reishi vyrůstá z pařezů i jiného tlejícího dřeva také v Česku. Vyhovují jí hlavně listnaté lesy, například doubravy.

Překvapuje mě ekonomická návratnost podobného produktu, která asi zatím může narážet na relativně levné plasty.
Petr Kohout

„U nás ji najdeme hlavně v teplejších oblastech, třeba v Polabí, na Mladoboleslavsku nebo v Českém krasu,“ vysvětluje mykolog a geochemik Jan Borovička. Houba vytváří kloboučky, které rostou na více či méně dlouhé stopce.

Síť vláken

V českém názvosloví jméno houby odráží její vzhled. Lesklokorka lesklá totiž vypadá, jako bychom ji čerstvě nalakovali.

Čtěte také

Jako dřevokazná houba se živí rozkladem složitých organických molekul, jako je celulóza. Právě tento typ hub se může hodit v biotechnologiích.

„Je známo, že různé skupiny hub vytvářejí téměř gumovitou strukturu, která je neprorazitelná palcem, musí se rozřezat,“ popisuje půdní biolog a ekolog Petr Kohout.

Vědec si myslí, že se díky svým dobrým vlastnostem houba v přírodě neztratí. Její síť houbových vláken, neboli hyf, kvůli pevností přirovná k matraci.

Rentabilní výroba

„Překvapuje mě ekonomická návratnost podobného produktu, která asi zatím může narážet na relativně levné plasty,“ poznamenává Petr Kohout.

Vědci v laboratoři získali materiál, který se dá v přírodě rozložit v řádu dnů.
Jan Borovička

Na rozdíl od symbiotických hub, jako jsou například hřiby nebo holubinky, kterým by chyběli jejich rostlinní partneři, můžeme lesklokorku pěstovat i bez nich.

„Je to biotechnologicky mnohem lépe využitelná houba,“ vysvětluje vědec. „Je to jednoduše rozkládatelný materiál, u nějž je ale pořizovací cena vysoká,“ dodává. 

Zdroj živin

„Vědci v laboratoři získali materiál, který se dá v přírodě rozložit v řádu dnů. To, čemu říkají pokožka, vytvořili uměle na misce z vláken mycelia. Vytvořili tenkou vrstvu,“ říká Jan Borovička.

Čtěte také

Odumřelé mycelium je vhodný materiál také proto, že jsou ho v půdě stovky kilogramů na hektar. „V přírodě funguje jako výborný zdroj živin pro jiné houby či bakterie,“ potvrzuje Petr Kohout.

Spousta jiných saprotrofních druhů by to podle vědců dokázala podobně rychle. „Třeba se ukáže, že jejich vlastnosti budou ještě lepší,“ domnívá se Jan Borovička.

Mohly by se houby prodávat jako součástky do čipů místo plastů? Jak rozmanitou podobu mají hřiby smrkové? Dokážou houby prodloužit život? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují mykolog a geochemik Jan Borovička, půdní biolog a ekolog Petr Kohout a spoluúčinkuje režisér Petr Svojtka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.