Houby léčí už tisíce let. Na imunitu pomůže hlíva, na okysličení krve reishi

19. květen 2022

Jiří Václavík svou firmu založil v roce 1981. Tenkrát vyráběl substráty na pěstování žampionů. Později začal pěstovat i další houby, jako je hlíva ústřičná, šitake nebo reishi.

Česko je národ sběračů hub, proto u nás domácí pěstování není tak běžné. Firma Jiřího Václavíka je navíc v této zemi jediná, která substráty pro pěstování hub vyrábí. „V západních zemích se houby pěstují už dlouho. Tam je spotřeba pěstovaných hub kolem čtyřech, šesti kilogramů na osobu za rok,“ vysvětluje Jiří Václavík.

Pěstování takzvaných houbových zahrádek přitom není vůbec složité. Stačí substrát naočkovaný houbovým myceliem nechat v teplotě kolem 22 stupňů. Zhruba za 35 dní houby prorostou obalem a je potřeba zahrádku přesunout na místo s teplotou od 10 do 18 stupňů. Poté můžete houby odříznout a asi po 10 dnech budou opakovaně růst nové.

Jiří Václavík má posledních pár kusů houbových substrátů. Chystá se na další sezónu

Houbami ke zdraví

Houby obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. „V oblasti Číny a Japonska se tyhle produkty využívaly tisíce let dozadu,“ říká Jiří Václavík. Houby obecně pomáhají na posílení imunity. Každý druh pak má navíc specifické vlastnosti.

Ganoderma neboli reishi obsahuje vysoké množství protizánětlivých látek a přírodního germania. „Málokdo ví, že tato houbička obsahuje tolik germania jako žádná jiná rostlina na zeměkouli. Germanium má takovou schopnost, že krevní řečiště přenáší až 1,5 krát větší obsah kyslíku,“ doplňuje pan Václavík.

Nechutnají vám houby? Nevadí!

Zvýšit konzumaci hub lze pomocí doplňků stravy. Jiří Václavík vypěstované houby suší při 29 stupních a poté je speciálním přístrojem drtí. „Je to jakýsi hmoždíř, který dokáže rozbít sušené houby tak, aby poškodil i buněčné blány. Ty je nutné rozrušit, aby byl organismus schopný využít veškeré účinné látky,“ popisuje pan Václavík. Tato drť se pak podává ve formě tobolek.

Speciální hmoždíř dokáže drtit houby na buněčné úrovni
Spustit audio

Související